Nagyüzem van éjfélig az egyéni választókerületi bizottságoknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Csütörtök éjfélig kell dönteniük az egyéni választókerületi bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a 106 testületnek az utolsó órákban még több száz döntést kell meghoznia, illetve rögzítenie az informatikai rendszerben.

 A www.valasztas.hu-n olvasható összesítés szerint 1857 bejelentett jelölt közül 1456-ot vettek hivatalos nyilvántartásba csütörtök délutánig.

Az egyéni jelöltek bejelentésének határideje hétfő délután négy óra volt, és a bizottságoknak három napjuk van, illetve volt arra, hogy megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük.

A nyilvántartásba vételnek azért is jelentősége van, mert a pártok ennek alapján állíthatnak országos listát. Az a párt állíthat listát, azaz szerepelhet a második szavazólapon, amelyiknek sikerül indítania - a fővárosban és legalább kilenc megyében - 27 egyéni jelöltet.

Ez azt jelenti, hogy a választási bizottságok csütörtök éjfélig meghozott döntései alapján dől el, hány párt szerepelhet a listás szavazólapon. A Nemzeti Választási Irodának a keddi határidőig harmincegy országos pártlistát jelentettek be, ám az ellenőrzések után ez a szám csökkenhet.