Lépfene a debreceni állatkertben: a gondozókat is kezelik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy nőstény leopárd is kimúlt a debreceni állatkertben, ahol múlt pénteken lépfene-fertőzésben pusztult el egy hím oroszlán – írja a Dehir.hu. A debreceni hírportál szerint a betegség felbukkanása miatt a tisztiorvosi szolgálat munkatársai elkezdték az érintett dolgozók kezelését is. Az állatkert zárva van, a korábban ott járt látogatókat nem fenyegeti fertőzésveszély.

Muki, a 18 éves hím oroszlán hat éve élt a debreceni állatkertben, pénteken pusztult el anthrax fertőzésben. Kiderült, hogy a kórokozó egy olyan szarvasmarhában volt, amelyet megetettek a ragadozókkal.

A tehenet Esztárról vitték a debreceni állatkertbe. Az állat maradványaiból két oroszlán, két leopárd és egy tigris evett. A vasárnap elpusztult leopárd szervezetéből azonban nem mutatták ki a fertőzést. A cikkből nem derül ki, mi okozhatta az állat halálát. A nőstény leopárd halála azért fájó, mert hím társával együtt ők volt itthon az egyetlen olyan leopárd páros, amely állatkerti körülmények között is szaporodott.

A három megmaradt nagymacskát gyógykezelik, a többi ragadozó és növényevő állat is vakcinát kap a következő napokban.

Az állatkert látogatói nem kerülhettek közvetlen kapcsolatba a beteg állattal, így nem áll fenn semmilyen fertőzés veszélye. Az érintett gondozók kezelését viszont elkezdték a tisztiorvosi szolgálat munkatársai. Egy hétfős esztári család is kap gyógyszert, tőlük érkezett a beteg tehén az állatkertbe. Fodor Mária megyei tisztifőorvos szerint most összesen huszonhét ember kap antibiotikus kezelést.

Az esztári családnak másik tehene nem volt. A telep, ahol a beteg patás élt fertőtlenítették, emellett nemsokára a legelőre kijáró vagy szénával etetett állatok is lépfene elleni vakcinát kapnak.

Tischler István, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgató-főállatorvosa szerint a lépfene-fertőzés állatról állatra, emberről emberre nem terjed. A fertőzés valamilyen lépfenében elpusztult állatból származó termék útján, általában ragadozó állatoknál szokott előfordulni, vagy pedig legelőn járó állatoknál.

A debreceni állatkert hatósági megfigyelés alatt van, a fertőzéstől számítva húsz napig biztosan zárva marad – olvasható a Dehir.hu-n.

A lépfenéről az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján található leírás.