szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főváros "kelet-mediterráni ételeket" kínáló éttermeiben tartott nagyszabású ellenőrzést a NAV, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A keleti konyhát kedvelők körében népszerű éttermekben öt hatóság szakemberei egyszerre tartottak ellenőrzést – közölte a NAV. A tizenhat vendéglátóhely felében jelöletlen vagy kétes eredetű élelmiszerekre, több helyen pedig súlyos higiéniai hiányosságokra bukkantak az ellenőrök.

Az akcióban – a Készenléti Rendőrség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársainak bevonásával – összesen 66-an vettek részt. 

A BÁH szakemberei az idegenrendészeti ellenőrzések során nem tapasztaltak szabálytalanságot, azonban a NAV adóellenőrei minden második vállalkozásnál találtak olyan árut, illetve élelmiszer-alapanyagot, melyek származását az étterem nem tudta igazolni.

A revizorok az online pénztárgépekre és a foglalkoztatottak bejelentésére vonatkozó szabályok betartását is vizsgálták. Volt olyan étterem, amely bevételeit nem ütötte be a pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat.

A Nébih ellenőrei öt éttermet vizsgáltak, és mindegyikben találtak hiányosságokat. A vendéglátósok gyakran a higiéniai előírásokat sem tartották be, még a kézmosás feltételeit sem biztosították, a tojásokat nem fertőtlenítették, de előfordult olyan is, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt tárolták a hűtőben.

A NAV éttermenként több százezer forint bírságot szabott ki, a Nébih pedig mintegy 70 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető marha-, bárány- és csirkehúst, valamint lejárt szavatosságú fűszert vont ki a forgalomból. Az éttermek üzemeltetői számíthatnak arra, hogy a jövőben gyakrabban ellenőrzik működésüket a hatóságok – tette hozzá a NAV.


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!