Van olyan tanár, akinek 406 forintos béremeléssel kell beérnie

Van olyan tanár, akinek 406 forintos béremeléssel kell beérnie

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy éven belül háromszor emelkedik a pedagógusok bére – mondta februárban Hoffmann Rózsa távozó köznevelési államtitkár, aki szerint ilyen mértékű fizetésemelésre évek óta nem volt példa. Az Eduline szerint van, akinek 406 forintos béremeléssel kell beérnie és utánajártak annak is, kik járnak jól.

"A teljes béremelés egy tízszeletes torta. Ebből hat szeletet tavaly szeptemberben már megkaptunk, idén szeptemberben jön még egy szelet, 2015, 2016 és 2017 szeptemberében pedig még egy-egy" – iskolai matekpéldával magyarázta el a pedagógusok béremelésének ütemezését az Eduline-nak az egyik budapesti gimnázium igazgatóhelyettese, gyorsan hozzátéve: nem a mi kedvünkért találta ki a tortás példát, saját kollégáinak is így szokta elmagyarázni, melyik évben milyen emelésre számíthatnak,

Az államtitkári széktől búcsúzó Hoffmann Rózsa által ismételgetett "60+10+10+10" százalékos béremelést a legtöbben nem tudják forintra váltani – írja az Eduline. Tavaly szeptemberben a 2013 és 2017 közötti időszakra tervezett, teljes béremelésnek a hatvan százalékát kapták meg a pedagógusok (ez nem azt jelenti, hogy a korábban százezer forintot kereső tanító tavaly szeptember óta 160 ezer forintot keres, az átlagos fizetésemelés 34 százalékos volt), a maradék negyven százalékot négy évre osztották el.

Idén szeptemberben jön az újabb emelés: a középfokú végzettséggel rendelkezők illetményalapja a minimálbér 118,5 százalékáról 118,9 százalékra emelkedik, az alap- vagy főiskolai diplomások 157,8 százalék helyett 163,3, a mester- vagy egyetemi diplomások 172,9 százalék helyett 179,6 százalékkal számolhatnak. Az Eduline kiszámolta, mindez mit jelent forintban szeptembertől, van, akinek 406 forintos béremeléssel kell beérnie. A részleteket és a táblázatot itt találja!