Pintér: Időskori sajátosság, hogy nem mernek kimenni az utcára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb, kétmilliárdos kormányzati forrásból országos szintre készül kiterjeszteni a rendőrség a 24 órás jelenlétet biztosító programot.

Sajtótájékoztatón jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Papp Károly országos rendőrfőkapitány, hogy december 31-ig folytatják a 24 órás utcai rendőri jelenlét programot, amelyhez 2,287 milliárd forint többletpénz biztosít a kormány. Ez a tavaly bevezetett mintaprogram folytatása, akkor öt megyében (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolc-Szatmár, Hajdú-Bihar) vezették be, de most országosan is kiterjesztik.

A két vezető szerint a mintaprogram eredményei önmagukért beszélnek. Papp Károly azt mondta, hogy ebben az eddigi öt megyében az összbűncselekményszám 15 százalékkal csökkent, mintegy 20 százalékkal kevesebb lopást és betörést követtek el, 27 százalékkal csökkent az autólopások száma, és több embercsempészt és ittas vezetőt fogtak el. A többlettámogatással idén év végig maradhat a program, de jövőre is folytatnák.

A belügyminisztertől egy újságíró felvetette, hogy egyes településeken az idősek félnek kimenni az utcára, mire Pintér azt felelte, hogy ez időskori sajátosság. Rákérdeztek nála arra a több lap által firtatott bírságolási gyakorlatra, hogy kisebb súlyú ügyekért komoly bírságot szabnak ki a rendőrök, elsősorban romákra, de erre azt mondta, hogy minden esetet ki kell vizsgálni, diszkrimináció azonban szerinte nincs.