szerző:
Stemler Miklós

Aki a civilek ellen támad, az nem Pécs és az ország érdekei szerint cselekszik – jelentette ki egy pénteki tüntetésen Kővári János, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője. Őt most Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere ellen indítja harcba egy helyi civil szervezet. Úgy tűnik, a Norvég Civil Alap-féle kormányzati vegzatúrának létezik egy vidéki változata is.

Akár burkolt hazaárulózásként is lehet értelmezni a jobboldali politikus, Kővári János szavait, amelyek szerint "aki a civilek ellen támad, az nem Pécs és az ország érdekei szerint cselekszik". A célpont azonban ezúttal nem a baloldal volt, hanem Pécs fideszes városvezetése, amelynek koalíciós partnerként Kővári János is tagja volt. Mi vezetett odáig, hogy a négy hónappal ezelőtt még a Fidesz országgyűlési frakciójában ülő Kővári János most tüntetést szervez korábbi képviselőtársai ellen? Személyi ellentétek, választási matematika: ez áll a nagy pécsi civilbotrány hátterében.

Elmúlnak a mézesévek

A 2002-ben alapított Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) és a városban jó ideig nem túl erős Fidesz között  évtizedes jó viszony létezett: a 2006–2010 közötti ciklusban az ÖPE a kisebbségben politizáló Fidesz–KDNP-frakció szilárd szövetségese volt a közgyűlésben, a 2009-es időközi polgármester-választás után pedig néhány szakadár szocialistával együtt biztosították a jobboldali többséget. A más civil szervezeteket is becsatornázó ÖPE elsősorban a Tubesre tervezett NATO-lokátor elleni harcból vette ki a részét, ez pedig talán a legfontosabb ügy volt azok közül, amelyek 2009-re jobboldalivá tették az egészen addig stabilan baloldali érzelmű várost.

Kővári János anno a Parlamentben
©

Az ÖPE jutalma egy országgyűlési képviselőhely volt Kővári János alelnök személyében, illetve három biztos mandátum a pécsi közgyűlésben 2010 és 2014 között. Minden jó véget ér azonban, a Fidesz és az ÖPE viharos válása pedig az önkormányzati választás eredményét is komolyan befolyásolhatja.

Ahogy arról beszámoltunk, a Fidesz pécsi szervezete június közepén jelentette be, hogy az októberi választáson nem működik együtt a civil szervezettel, hivatalosan azért, mert így mind a két fél több szavazatot szerezhet. A városházán zajló folyamatokra rálátó forrásaink azonban más okot valószínűsítettek: az ÖPE és a Fidesz, illetve elsősorban Kővári János és Páva Zsolt viszonya már jóval korábban megromlott.

Az ÖPE hamar felvette a kesztyűt: a Fidesz jóvoltából négy évet az országgyűlésben töltő Kővári János független jelöltként indult el a polgármester-választáson, a szervezetnek pedig olyan ismert személyiségeket sikerült leigazolni képviselőjelöltnek, mint a NATO-lokátor Pécsre telepítése ellen sikerrel harcoló Civilek a Mecsekért szóvivőjét, Vicze Csillát, illetve a világhírű kosárlabdázót, a sokszoros bajnok PVSK egykori irányítóját, Iványi Dalmát. A viszony hamar feszültté vált a két korábbi szövetséges között, miután a Fidesz az ÖPE jóvoltából elszenvedte a ciklus egyetlen vereségét a hajléktalanok kitiltása kapcsán.

Így lesznek a jó civilek rossz civilek

A szakpolitikai vita aztán a kampány finisére személyeskedésbe csapott át, miután a látványosan ÖPE-kritikussá vált önkormányzati média a hét elején megjelent cikkében azzal vádolta meg Kővárit, hogy bizottsági elnökként olyan civil szervezeteknek osztott ki támogatásokat, amelyek vezetői most az ÖPE képviselőjelöltjei.

Kővári János tüntetésen
©

A Norvég Civil Alap történetével több ponton is áthallásos pécsi sztoriban a vádak hasonlóan gyenge lábakon állnak: a Kővári elnökölte bizottság támogatási döntéseit a Fidesz közgyűlési többsége is jóváhagyta, miképp az önkormányzati portál által a döntéshozók között felfedezett rokoni szálról is hamar kiderült, hogy semmilyen valóságalapja nincs. Az ÖPE ezután hívta össze a civil szervezeteket a városháza elé, hogy tiltakozzanak a „lejárató kampány” ellen.

Már Obama is megmondta

A tüntetésen mintegy 50-en jelentek meg a különböző pécsi civil szervezetek képviseletében, és az általuk osztogatott szóróanyagok alapján valóban nehéz lenne őket alantas politikai célokkal megvádolni, bár a Norvég Alap óta tudjuk, hogy az ördög nem alszik. Az egyik egyesület lecsófőzőversenyre invitált, egy másik az általa épített kutyafuttató építésével demonstrált, egy harmadik pedig a rászorulóknak szervezett élelmiszer-osztási akcióját reklámozta.

Bár egy tábla azt hirdette, hogy mindez nem a Norvég Alap, a tüntetést szemlélőkben óhatatlanul összevegyült a két ügy: egy járókelő azt magyarázta a megmozdulás okát nem értő társának, hogy minden bizonnyal Orbán Viktor civilellenes kampánya miatt tiltakoznak, amely miatt már Barack Obama is szót emelt.

©

Erre Orbán Viktor korábbi képviselőtársa, Kővári János is rájátszott, aki hangsúlyozta: azok, akik a civilek ellen támadnak, az emberi közösségek ellen támadnak. Hozzátette, a pécsi civilek most sem hagyják magukat, épp ahogy a NATO-lokátor elleni tiltakozáskor sem hagyták magukat.

Ki lesz a nevető harmadik?

Az erőteljesen megromlott személyes viszony mellett a Fidesz és az ÖPE teljes összeveszésének komoly politikai okai is vannak információink szerint, ugyanis egy állítólagos belső felmérés szerint az ÖPE sikeresen pozicionálja magát friss ellenzéki erőként, és akár a szavazatok 15 százalékát is elviheti, miközben a Fidesz és Páva Zsolt 30 százalék alatt van, a Pécsett hagyományosan erős LMP pedig az egyes baloldali pártokkal együtt 10 százalékon. Mindez egyértelműen a baloldalnak kedvez, hiszen mind a néhai kormányváltók, mind a külön induló baloldali pártok 30 százalék fölötti eredményt tudtak elérni a két tavaszi voksoláson.

A Fidesz szerencséjére a DK külön utassága miatt a képviselőjelöltekre leadott baloldali szavazatok is megoszlanak, ám Gyurcsány Ferenc pártja szintén beállt a baloldali támogatású, független Cserfainé Kovács Ágnes mögé, így komoly esély mutatkozik Páva megszorongatására.

©

Valószínűleg az ÖPE által okozott váratlan veszélynek köszönhető, hogy a Fidesz a kampányban sokkal többet foglalkozik saját volt országgyűlési képviselőjével, mint a baloldali jelölttel. A korábban az Egyesített Pécsi Egészségügyi Intézményeket (EEPI) vezető Cserfainé Kovács Ágnest egyedül egy hat évvel ezelőtti jutalmazási üggyel sikerült megtalálnia a Fidesznek, aki eszerint 2007 és 2009 között 3,1 millió forintnyi jutalmat vett fel.

A Fidesz pécsi alelnöke, Decsi István azt elegánsan elhallgatta, hogy bár Cserfainét még 2007-ben nevezték ki, a Fidesz-érában is a helyén maradhatott egészen 2011 végéig, azaz a jutalmak kérdése egészen a kampányig nem csípte a városvezetés szemét. Mindez annak fényében még érdekesebb, hogy egy a hvg.hu birtokába került, 2011-ben készült belső ellenőrzés jegyzőkönyve szerint a 2010 utáni időszakban sem volt minden rendben az EEPI gazdálkodása körül: az ellenőri jelentés szerint legalábbis súlyos kétségek merültek fel az intézmény vezetője által kifizetett prémiumok jogosságával kapcsolatban. Cserfainé 2011 végén távozott közös megegyezéssel az EEPI éléről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában