szerző:
Stemler Miklós
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2009-ben még a Lehet Más a Politika EP-listáján szimbolikus helyet vállaló Lovasi András is beszállt az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) kampányába Pécsett, miközben a szervezet volt elnöke a Fidesz helyi vezetését támadja élesen. Ahogy arról beszámoltunk, a korábban Fidesz-szövetséges ÖPE veszélyeztetheti a kormánypárt pécsi sikerét.

Erősen indította a kampány utolsó hetét a múlt pénteken a pécsi civilek vegzálása ellen tiltakozó ÖPE, hiszen a hirtelenjében Fidesz-kritikussá váló szervezet az egyik legismertebb pécsit, Lovasi Andrást igazolta le kampányába. Az egyesület korábbi elnöke, a városban köztiszteletben álló Kellermayer Miklós orvosprofesszor eközben a pécsi Fideszt támadja egy nyílt levélben.

A Kispál és a borz és a Kiscsillag frontemberétől korábban sem álltak távol a politikai megnyilvánulások. 2009-ben az akkor szűz formációnak számító Lehet Más a Politika EP-kampányát támogatta, igaz, akkor nyilvánvalóvá tette, hogy nem tervez pártpolitikai karriert. Kritikai megnyilvánulásokat azonban igen: egy évvel ezelőtt L. Simon Lászlóval keveredett emlékezetes levélváltásba a szerzői jogdíjak kapcsán, idén tavasszal pedig a pécsi városvezetésnél húzta ki a gyufát, miután egy videóban zombivárosként jellemezte a számos gonddal küzdő várost.

©

Bár Páva Zsolt polgármester a Made In Pécs nevű városmagazinban megjelent interjúban a Kiscsillagot választotta a Punnany Massiffal szemben, Lovasi András választottja nem Páva Zsolt, hanem a civil szövetségesből riválissá avanzsált Kővári János. A zenész egy kampányvideóban állt ki az ÖPE mellett, többek között arról beszélve, hogy az elmúlt 25 évben a „profi pártpolitikusok” nem sok mindent tettek Pécsért. Szerettük volna megkérdezni Lovasi Andrást, hogy tervez-e a videón felül szerepet várospolitikai szinten, de nem sikerült elérnünk.

Bár Pécsett és szakmai körökön kívül Lovasi Andrásnál jóval kevésbé ismert az Összefogást Pécsért Egyesületet alapító Kellermayer Miklós, a neves kutatóorvos a pécsi konzervatív értelmiségen belül befolyásosnak számít, épp ezért kellemetlen a helyi jobboldal számára, hogy a professzor szintén erős kritikával illette a helyi pártvezetést.

Kellermayer egy, a napokban nyilvánosságra kerül levélben jelentette be lemondását az ÖPE elnöki posztjáról. Levelében felidézte, hogy miután a Fidesz helyi vezetése elzárkózott a közös indulástól, azt szorgalmazta, hogy az ÖPE egyáltalán ne méresse meg magát a választáson, és miután a szervezet egyre inkább ellenzéki hangot ütött meg, bejelentette lemondását az elnöki posztról. Ezzel együtt a felelősség szerinte a Fidesz helyi szervezetét terheli az együttműködés megszűnése miatt, és miután az önkormányzati portál állítása szerint pontatlanul adta vissza szavait, újabb levelet írt.

Kellermayer szerint nem kérdés, „hogy Pécsett nem a helyi Fidesz kétes képviselői, hanem az ÖPE listáján szereplő közismert, nagyszerű személyiségei tudnák a keresztény nemzeti kétharmados győzelmű politikát méltóan képviselni. Hangosan ki kell mondani, hogy az eddigi vezetés nem tette Pécsett hatékonnyá a kétharmados győzelmű keresztény-nemzeti országos politikát. Úgy látszik, a Fidesz helyi képviselői alkalmatlanok erre!".

A közismerten jobboldali érzelmű professzor szembefordulása a Fidesz helyi szervezetével azért is kellemetlen a kormánypártnak, mert ahogy arról beszámoltunk, egy állítólagos belső felmérés szerint az ÖPE akár a mérleg nyelve is lehet a tavasszal közel azonos támogatottsággal bíró jobb- és baloldal között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

Nem akarják a helyiek a kikötőt, népszavazást kell kiírni Révfülöpön

Nem akarják a helyiek a kikötőt, népszavazást kell kiírni Révfülöpön

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Kellett két üveg tequila, hogy átmenjen a Kasszás Erzsi-reklám a CBA-nál

Kellett két üveg tequila, hogy átmenjen a Kasszás Erzsi-reklám a CBA-nál

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Újra műteni kell Khedirát

Újra műteni kell Khedirát