Ágyipoloska-invázió van egy debreceni lakótelepen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Van olyan lakó, aki már nem mer a saját ágyában aludni a poloskák miatt a debreceni Fényes udvari lakótelepen – írja a Dehir.hu. A vérszívók éjjel csípnek, és speciális irtásuk 10-15 ezer forintba kerül.

Egy fiatal férfi arról mesélt, hogy inkább a földön alszik a poloskák miatt. A közös képviselő arra kérte a lakókat, hogy mindenki végeztesse el az irtást a saját otthonában. Ez azonban nem megoldás, mert nem mindenki kér irtást, így a vérszívók tovább terjednek.

Az ágyi poloska 5-7 milliméter hosszú, vérrel táplálkozik, és szinte mindig éjszaka csíp. A sebek kezelése elhúzódhat. Míg nem irtják ki teljesen a lakásból a vérszívót, újra eljönnek a tünetek.

Éjszakai órákban a szabadon fekvő bőrterületeken, szúnyogcsípéshez hasonló tüneteket okoz a csípése, ami rendkívül viszket, és a viszketés hatására, a vakarás mentén, akár egy bakteriális gyulladás, ótvar is ki tud alakulni – mondta Bálint Ágnes bőrgyógyász.

A szakértő szerint házi módszerekkel szinte lehetetlen megszabadulni a vérszívótól. Horváth András kártevőirtó szakember azt mondta: általában egy-két irtás szükséges, fertőzöttségtől függően. Házi módszerekkel szinte lehetetlen elpusztítani a vérszívókat.

Az ágyi poloska gyakran előfordul panelházakban. Kiirtásához az egész szobát és lakást alaposan át kell vizsgálni. Az összes lehetséges búvóhelyet meg kell keresni, és a vegyszeres kezelés mellett az ágyneműt és a ruhákat magas hőfokon kell kimosni – olvasható a cikkben.