"A Béres Csepp készítményeknek nincs doppinghatása"

"A Béres Csepp készítményeknek nincs doppinghatása"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI-OS

Mivel a Béres Gyógyszergyár nem látja igazoltnak ilyen formában a kobalt felvételét a WADA listára, ezért a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a kobalt státusza a versenysportolók esetében mielőbb tisztázódjon.

Mint arról beszámoltunk: a Magyar Antidopping Csoport (MACS) nem ajánlja a sportolóknak a Béres Csepp készítményeket, mivel azok egyik összetevője, a kobalt felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) január 1-jétől érvényes tiltólistájára. A tiltás oka, hogy a sportolók argon- és xenongázokat használtak doppinghatás elérésére, melyet a kobalt jelenléte képes stabilizálni.

A kobalt – akárcsak például a mindeni által ismert vas – egyike a létfontosságú nyomelemeknek, mely a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen. A vérképzésben, az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet. Táplálkozással együtt is bejut a szervezetünkbe, elsősorban zöldleveles növényekkel, húskészítményekkel, májkészítményekkel – közölte a Béres Gyógyszergyárt Zrt. tudományos igazgatósága kedden.

A közlemény szerint az átlagosan szedett Béres Cseppel a szervezetbe juttatott kobalt mennyisége nagyjából a táplálkozással bevitt mennyiségnek felel meg, Az argon és xenon doppighatásához szükséges kobaltszint eléréséhez ennek sokszorosára, legalább naponta 30 üveg (!) Béres Csepp elfogyasztására lenne szükség – tették hozzá.

A versenysportolókra vonatkozó új WADA-előírás – amely szigorítás semmiféle összefüggésben nincs a Béres Csepp készítményekkel – a fogyasztóknál semmilyen mértékben nem érintik a Béres Csepp-készítmények alkalmazhatóságát. A Béres Csepp készítményeknek doppinghatása nincs – közölték. Hozzáteszik: a Béres Csepp és a Béres Csepp Extra is gyógyszerkészítmények, amelyeket a hatásosságuk, a minőségük és az ártalmatlanságuk alapján engedélyeztek. A hatékonyság biztosításához szükséges napi dózisa pontosan meghatározott. Amennyiben a fogyasztó a betegtájékoztatónak megfelelően alkalmazza a készítményeket, akkor természetesen csak a várt hatásokban bízhat – jegyzik meg.

Véleményük szerint mivel a Béres Csepp készítmények kobalttartalma a gyógyszer többi összetevőjével szinergiában optimális nyomelempótlást biztosít – egészségmegőrzés, betegségmegelőzés vagy gyógyulás céljából történő alkalmazás esetén egyaránt – ezért a készítmények összetételének megváltoztatása teljességgel indokolatlan.

"Sajnálatos, hogy a WADA-listán a kobalt esetében nem határoztak meg beviteli határértéket, ami szint felett már feltételezhető, hogy az argon- és xenongázok megkötésére került be a szervezetbe. Mivel a Béres Gyógyszergyár nem látja igazoltnak ilyen formában a kobalt felvételét a WADA-listára, ezért a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a kobalt státusza a versenysportolók esetében mielőbb tisztázódjon" – írták közleményükben.