A Fidesz törvényeivel is ellentétes a provokátorvadászat

A Fidesz törvényeivel is ellentétes a provokátorvadászat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Alaptörvénybe, a Polgári Törvénykönyvbe és a 2011-ben meghozott Információs törvénybe is ütközik a Fidelitas szerdán bejelentett ötlete, a Provokátorfigyelő.

Az Alaptörvénnyel, a Polgári Törvénykönyvvel (Ptk.) és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Info tv.) is ellentétes a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak a szerdán délelőtt bejelentett "provokátorfigyelője" - hívja fel a figyelmet az Ars Boni jogi folyóirat.

Böröcz László, a Fidelitas frissen megválasztott elnöke szerdán közölte, arra kér mindenkit, hogy aki "provokátorokat" ismer fel, küldje el nevüket és képüket nekik e-mailben. Később azzal próbálta kimagyarázni magát, hogy azt mondta, "mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni".

Ez azonban törvényellenes, ugyanis Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, a Ptk. pedig ezzel összhangban rendelkezik a személyes adatok védelméről, ezen belül a képmáshoz való jogról. A személyes adatok – ilyen például az ember neve és képmása –, illetve a különleges adatok – ilyen egy személy politikai véleményére vagy pártállására vonatkozó adat és az abból levonható következtetés – kiemelt védelmének részletszabályait pedig az Infotörvény határozza meg.

Az Infotörvény szerint személyes adat csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy ha azt törvény vagy helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli - erről pedig a Fidelitas esetén nincs szó. A különleges adatokkal, mint a politikai hozzáállásra vonatkozó adatokkal kapcsolatban ráadásul még szigorúbb szabályok mellett van csak lehetőség az adatkezelésre: az érintettnek vagy írásban kell hozzájárulnia, vagy
csak bizonyos esetekben lehet enélkül, a Fidelitas provokátorfigyelőjével kapcsolatban azonban ezek egyike sem áll fenn.

Adatkezelésnek számít egyébként az adatokon végzett bármely művelet, így többek között azok gyűjtése, tárolása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala is: nyilvánosságra hozatalnak pedig az adat bárki számára történő hozzáférhetővé tétele minősül, tipikusan ilyen körbe tartozik egy nyílt Facebook-csoporton történő közzététel, amelyet a Fidelitas el is indított, ám éppen a személyes adatok védelme miatt a Facebook letiltotta. Böröcz László viszont azt ígérte, "nyilvánvalóan meg fogjuk találni azt a felületet, ahol ezt ki tudjuk rakni".

A Fidelitas bejelentett elképzelése így a folyóirat szerint mindenképpen jogsértés: akkor is, ha csak maguknak gyűjtik az adatokat, de ha ezeket még nyilvánosságra is hozzák, akkor pláne.

A jogellenes adatkezelés esetén az adatokat haladéktalanul törölni kell, de az, akiről jogellenesen kezelnek adatokat, akár kártérítésre is igényt tarthat: ha tehát valakinek az adatai megjelennének a "Provokátorfigyelő" esetleg a jövőben működő Facebook-oldalán, és ezért kár érné, akkor akár kártérítési pert is indíthatna a Fidelitas ellen, de az érintett személyiségi jogainak megsértésével sérelemdíjat is követelhetnek a Fidesz ifjúsági szervezetén.

Amennyiben pedig valóban beindulna a Facebook-oldal működése, az akár a személyes adattal visszaélés bűncselekményét is kimerítheti, a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint pedig ez vétségnek számít és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Provokátorfigyelővel kapcsolatban egyébként már több ifjúsági szervezet is feljelentést tett éppen ez utóbbi, személyes adattal visszaélés bűncselekmény kísérletének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.