Ügyészség: Heroikus munkával tártuk fel az "úgynevezett brókerügyeket"

Ügyészség: Heroikus munkával tártuk fel az "úgynevezett brókerügyeket"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Buda-Cash- és a Quaestor-ügyben is nagy erőket mozgósított az ügyészség és a Nemzeti Nyomozóiroda. A Buda-Cashsel kapcsolatos nyomozásban sikerült 68 milliárd forint értékű vagyont lefoglalni, ebből rendezhető a befektetők összesen kb. 62 milliárdos kára. A hatóság a Quaestor-ügyben is megkezdte a vagyonbzitosítási intézkedéseket. A fővárosi főügyész azt ígérte, "valamennyi brókerügyben a maximális eredményre törekedve folytatják az eljárást".

Kéthetes, megfeszített munka eredményeként sikerült az összegyűjtött törvényes bizonyítékok alapján a gyanúsításokat közölni és a szükséges kényszerintézkedéseket végrehajtani az "úgynevezett brókerügyekben" – írta pénteken Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett dolgozott.

A Buda-Cash-ügyben február 23-án rendeltek el nyomozást az MNB alelnökének feljelentése alapján. A gyanúsítotti kihallgatásokra és őrizetbe vételekre ebben az ügyben március 9-én került sor különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. "Így rövid idő alatt törvényes, szakszerű és időszerű nyomozás eredményeként sikerült beszerezni a konkrét személyekkel szembeni megalapozott gyanúhoz szükséges bizonyítékokat" – állt a közleményben.

A Buda-Cash-károsultak visszakaphatják vagyonukat
 
A Buda-Cash-ügyben a hatóság sikeres vagyonbiztosítási intézkedéseket tett: 68 milliárd forint értékű vagyont biztosítottak ingatlanok, üzletrészek, bankszámlák, ingóságok és készpénz formájában. Mivel az eddig feltárt összesített kárérték mintegy 62 milliárd forint, így remény van arra, hogy az eljárás sikeres befejeződésével a károsultakat kielégítik. 

Az MNB március 10-én tett feljelentést a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tapasztalt szabálytalanságok miatt, az NNI pedig március 11-én rendelt el nyomozást. A Fővárosi Főügyészség már aznap fokozott ügyészi felügyelet alá vonta a nyomozást, majd egy három ügyészből álló ügyfeldolgozó csoportot alakított. 

A főügyészség és az NNI – bevonva az MNB munkatársait is – a nyomozás kezdetétől fogva szorosan együttműködött.

Több napja készültek már Tarsoly becserkészésére

A csütörtöki akcióra – melynek során előállították majd őrizetbe vették Tarsoly Csabát, a cég tulajdonosát, illetve két társát – több napig tartó előkészületek után került sor. Tarsolyt és társait üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanújával vették őrizetbe.

A gyanúsítottak a gyanúsítással szemben panasszal éltek, a panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja el.

Tarsoly Csabát viszik el
©


 A nyomozó hatóság – a Buda-Cash-ügyhöz hasonlóan – itt is vagyon-visszaszerzési eljárást indított, és ennek keretében ingatlanokat, üzletrészeket és ingóságokat biztosított.
 
A hatóságok továbbra is "rendkívül nagy erőket mozgósítva, egymással teljes összhangban működve valamennyi brókerügyben a maximális eredményre törekedve folytatják az eljárást" – biztosított mindenkit a fővárosi főügyész.