Néhány percig 160-nal repesztett a vonat Fazekas Sándorral

Néhány percig 160-nal repesztett a vonat Fazekas Sándorral

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Befejezték a Szajol és Püspökladány közötti vasútvonal felújítását, csütörtökön volt az avatóünnepség. Pár percre kipróbálták, milyen az, ha 160-nal megy egy vonat. A MÁV vezérigazgatója szerint a decemberi menetrendváltástól felújított vonatok járnak errefelé, és saját forrásból azokat az állomásokat is felújítják, amelyek a mostani körben kimaradtak.

Az avatóünnepségre Törökszentmiklósról érkezett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője egy olyan különvonattal, amely néhány percig 160 kilométer/órás sebességgel ment – derül ki az MTI tudósításából.

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza 100-as vasútvonal a Tiszántúl, a Sárrét közlekedési tengelye, ütőér a térség számára, amely kihat a gazdaságra, a turizmusra egyaránt. A Szajol és Püspökladány közötti rész felújítása csaknem 121 milliárd forintba került, már 1990 környékén elkezdték tervezni, és ez volt Magyarország legnagyobb vasútfejlesztése – mondta a miniszter.

©

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a megújult vasúti pályán a decemberi menetrendváltozástól felújított szerelvények járnak majd. A vasúttársaság saját forrásból megkezdi a kisújszállási, a karcagi és a püspökladányi állomásépületek felújítását. Emellett folytatják a 100-as vasútvonal felújítását, most a Püspökladány és Debrecen közötti szakasz jön.

©

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő kommunikációs igazgatója elmondta: a most elkészült csaknem 70 kilométeres vasúti pályán óránként 160 kilométeres sebességgel haladhatnak a vonatok, korszerű biztosítóberendezéseket telepítettek, öt állomáson peronaluljárókat építettek, a vonal mentén közúti alul- és felüljárók készültek.  Jövőre körülbelül 130 kilométer hosszan kezdődik vasútfejlesztés – tette hozzá.

©