Orbánék miniszterének nem fáj a feje az új EU-eljárás miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Nyugodt lehet a magyar kormány az EU menekültszabályokkal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárása miatt, mert az csak néhány díszítőelemet érint a jogszabályokban - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Az Európai Bizottság (EB) nem talált érdemi hibát a magyar intézményrendszerben a legfontosabb pontokat illetően, csak néhány technikai, főleg a jogalkalmazást érintő kérdéssel kapcsolatban emelt kifogást abban a levélben, amelyet csütörtökön küldött Magyarországnak, és ezzel kötelezettségszegési eljárást indított az ország ellen - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Budapest először októberben kapott levelet az EB-től, amely a menekültügyre vonatkozó jogszabálycsomag minden pontját érintette - közölte Trócsányi, aki csütörtökön Újvidéken a magyar kormány igazságügyi politikájáról tartott előadást.

Szerinte a magyar fél 40 oldalas választ adott, amelyre csütörtökön érkezett meg a viszontválasz. Trócsányi megfogalmazása szerint az EB kérdései  néhány díszítőelemmel kapcsolatosak, érdemi kérdések nem merültek fel, "Magyarország, a magyar kormány nyugodt lehet".

Az EB csütörtökön jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az ország menekültügyi szabályozása miatt.

A probléma az, hogy a menekültügyi eljárás során nem lehet a fellebbezés keretében újabb tényekre és jogi szempontokra hivatkozni, valamint Magyarország fellebbezés esetén nem függeszti fel automatikusan az adott ügyben hozott határozatokat, és ezáltal még a fellebbezés elbírálása előtt az ország elhagyására kényszeríti a kérelmezőket. Vagyis gyakorlatilag nincs jogorvoslat, elküldik a menedékkérőket.

Az EB szerint az is aggályos, hogy az illegális határátlépéssel kapcsolatos gyorsított büntetőeljárásokra vonatkozó magyar törvény nem tartja tiszteletben az eljárás során igénybe vehető fordításhoz és tolmácsoláshoz való jogról szóló uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek biztosítják, hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak megkapják minden szükséges dokumentum írásbeli fordítását.

Hozzászólások