EURO 2016: Tippek és trükkök a jegyvásárláshoz

EURO 2016: Tippek és trükkök a jegyvásárláshoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A 2016-os franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság szombati sorsolását követően hétfőn délben indul meg a jegyértékesítés első fordulója, sorra vettük az MLSZ tájékoztatása alapján, hogy mire érdemes figyelni ahhoz, hogy a lehető legjobb helyre váltsunk jegyeket és tartalmas legyen a fociélmény a franciaországi utazás során.

December 14-én 12 órakor indul meg a részt vevő labdarúgó-válogatottak szurkolói számára a jegyértékesítés, a magyar csapatot a harmadik kalapból sorsolják. A vásárlási szándékot egyelőre igénylésként fogadja a rendszer, az euro2016.com weboldalon, más értékesítő vagy közvetítő nincs, ezért figyeljenek a csalásokra. A regisztrációt követően az MLSZ szekcióját kell kiválasztani, így lehet elérni a felületet. Az igénylés ránk vonatkozó első köre egészen január 18-ig tart, utána egy időre lezárják a rendszert, és kizárólag a magyar válogatott mérkőzéseire lehet jelentkezni. A jelentkezési sorrend nem számít, azonban ha a lehetséges helyeknél többen jelentkeznek, akkor sorsolással dől el, hogy mely igénylések lesznek a sikeresek. Legkésőbb 2016. február 29-én hirdetik ki az eredményeket.

A stadionok mérete dönti el, hogy pontosan hány jegyet válthatnak meg a szurkolók, a jegyek 20-20 százalékát kapják meg a részt vevő országok. A toulouse-i stadion a legkisebb méretű, ezért a sorsolástól függően oda közel 5000, míg a párizsi Stade de France esetében 14 000 jegyet kaphatnak meg a magyar szurkolók. Érdemes figyelembe venni a stadionok méretét is a jegyválasztásnál, ugyanis a kisebb stadionokban a legolcsóbb jegyárak is még jó távolságot biztosít a pályától, például a 33 ezres toulouse-i, vagy a 35 ezres lens-i stadionba 25 euróért juthatunk kielégítő ülőhelyhez – a jegyárakról részletesebben lentebb olvashat.

Hány jegyet vegyünk?

A vásárolható jegytípusok igény szerint kombinálhatók. Az egyszerű belépőjegyekkel lehetőségeink szerinti variációban lehet megtekinteni a magyar válogatott mérkőzéseit. A válogatott esetleges továbbjutása esetére válthatók feltételes jegyek is, a sorsolás után érdemes végigböngészni, hogy milyen ellenfelekkel kerülhet össze más csoportból a válogatott. Ezek a jegyek akkor válnak érvényessé, ha továbbjut a csapat, ellenkező esetben a torna végén visszatérítik a jegyek árát.

A Follow My Team jeggyel a válogatott összes mérkőzősét követhetik a szurkolók a torna egy kiválasztott időpontjáig, azaz kiválasztható, hogy a válogatott hány mérkőzésére kívánnak jegyet venni. A válogatott továbbjutási esélyei nagyban függnek majd a sorsolástól, de a lebonyolítási rendszernek köszönhetően az négy legjobb csoportharmadik is továbbjut, azaz a magyar válogatott akár legalább négy találkozón is játszhat – utóbbi természetesen csak a szubjektív esélylatolgatás, de egy győzelemmel és két kisebb arányú vereséggel is tovább lehet jutni a csoportból. A FMT jegyeket is voucher formájában kapják meg a szurkolók és a továbbjutás esetén válnak érvényessé a további jegyek, kiesés esetén a torna végén a fennmaradt vouchereket is visszatérítik.

Egy szurkoló négy jegyet igényelhet a mérkőzésenként, ha nagyobb társasággal utaznának, érdemes figyelembe venni, hogy a nagyobb stadionokban juthatnak nagyobb eséllyel jegyekhez – a 80 ezres Stade de France mellett ilyen lehet a 67 ezres Marseille stadionja vagy az 59 ezres lyoni stadion. Csoportos jegyek lefoglalására nincs lehetőség, a rendszer célja, hogy minél többen kijussanak legalább egy mérkőzésre. A különböző igénylések során nem garantált, hogy egymás melletti helyeket kapnak a szurkolók, de a lehetséges négy jegy lehetőség szerint egymás mellé szól. A különböző igénylők megadhatnak egy Group ID csoportazonosítót, így a rendszer megpróbálja őket egymás mellé rendezni.

Az igényléseket nem lehet módosítani, vagyis aki FMT jegyet vesz, annak számolnia kell azzal, hogy meddig juthat a válogatott. Hagyományos belépőjegy és az FMT nem kombinálható, nem lehet két típusú igénylést leadni ugyanarra a mérkőzésre.

Miért és mennyit?

A jegyárak négy árkategóriában vásárolhatók, a csoportmérkőzések és a továbbjutott legjobb 16 csapat mérkőzéseit egyforma áron kínálják. A kieséses szakasz később mérkőzéseinél már emelkednek az árak, ahogy a mérkőzések tétje is. Az első négy mérkőzésre a legolcsóbb kategóriájú jegyeket 25 euróért válthatjuk meg, általában ezekért a jegyekért fut be a legtöbb igénylés, ráadásul előnyt élveznek a kisebb stadionok a szurkolóknál, ahol ezért az összegért is jó rálátás nyílik a pályára. A harmadik kategóriát 55 euróért kínálják – többnyire ez a legjobb középutas megoldás –, a második kategória 105 eurót, az első osztályú jegyek pedig 145 eurót érnek – itt már gyakorlatilag a pálya mellől, illetve a félpálya magasságában nézhetjük a találkozókat.

©

Minden stadionnak más a szektorbeosztása, tehát érdemes tájékozódni a vásárlásnál, hogy milyen szektorokban kaphatunk helyeket. Egy Stade de France esetében például a negyedik kategóriás jegyek már a kakasülőn találhatók, de a legtöbb jegy az olcsóbb kategóriában kerül értékesítésre. Fontos, hogy a jegyek igénylésénél jelezni lehet, hogy amennyiben túljelentkezés miatt nem kapunk helyet egy általunk kiválasztott szektorban, akkor elfogadjuk-e, hogy más árkategóriájú szektorokba is sorsolhatnak-e minket, ez egy kategóriát jelenthet felfelé vagy lefelé, tehát az esélyek növelhetők. FMT jegyek csak az 1. és a 3. kategóriában válthatók. A torna ideje alatt nem lehet jegyeket vásárolni, mindenképp szükséges előre tervezni.

Fontos, hogy minden adatot a valóságnak megfelelően adjunk meg magunkról, ellenkező esetben megtagadhatják a stadionba történő belépést! Csak 18 év felettiek igényelhetnek jegyet, mindenkinek rendelkeznie kell vagy egy magyarországi állandó lakcímmel, vagy magyar állampolgársággal, illetve bankkártyával is. Az UEFA az értékesítés folyamatáról rendszeresen e-mailben tájékoztatja az igénylőket. Fontos továbbá, hogy a hitelkártyán mindenképp szerepeljen az összes igényelt jegy összege, ugyanis a rendszer csak egyetlen alkalommal próbálkozik a kártya terhelésével – ellenkező esetben elvész minden igénylés.

Mi történik, ha lemaradunk?

Tavasszal az UEFA újra megnyitja a jegyértékesítést, ahol a megszerzett jegyeket újra eladhatják azok a szurkolók (Ticket Resale Platform), akik idén nyáron az első értékesítés körben már jegyet szereztek. Itt nincs sorsolás, csak közvetlen értékesítés. A vállalati tiszteletjegyek értékesítése már megkezdődött, erről ITT tájékozódhat.

Hol érdemes szállást foglalni?

A válogatott sorsolásától függően Franciaország több pontján is játszhatja a csoportmérkőzéseit. Párizsban két stadion található, a városban az A, C, D, E és F csoport csapatai is játszanak mérkőzéseket, tehát nagy valószínűséggel a magyar válogatott is, nem mellesleg a főváros rendelkezik a legtöbb szálláslehetőséggel és az ország minden részébe jó a közlekedés akár repülővel, akár vonattal.

Szerencsés választás lehet még az egymás mellett fekvő Lyon vagy Saint-Etienne, ugyanis a két stadionban az összes csoport játszik mérkőzéseket. Emellet az ország központi területén fekvő Lyonból vonattal is 2-2,5 óra alatt át lehet érni az ország bármely pontjára. A többi város között sokkal nagyobb a szórás, tehát célszerű úgy szállást választania annak, aki több mérkőzésre látogat ki, hogy minél közelebben legyen a soron következő mérkőzés stadionja. Mindenképp tanulmányozzák a sorsolást követően a menetrendet!

A jegyértékesítésről szóló részeltes információkat az MLSZ tette közzé december 1-én.

A szombaton 18 órakor kezdődő párizsi sorsolás történéseiről kövessék esti beszámolónkat!

Hozzászólások