Komolyan veszik a Fideszt fenyegető Anonymous-videót

Komolyan veszik a Fideszt fenyegető Anonymous-videót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatóságok vizsgálják a kormányt megfenyegető állítólagos Anonymous-videót – a hétfői Magyar Idők és a Népszabadság is ír erről.

A Magyar Időknek Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az olyanokat is, amelyeket egyes hírek szerint az Anonymous-csoport tehetett közzé nemrég az interneten. Bár a videó nem a hackercsoport hivatalos oldalán jelent meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket – tette hozzá. A lap olvasható még, hogy a TEK is lefolytatja az ilyenkor szükséges vizsgálatokat.

Az Anonymous-csoport tagjai korábban többször megtámadtak már kormányzati oldalakat, és egyszer az Alkotmánybíróság honlapját is, de az elkövetőket akkor elkapták. Szakértők úgy vélik: hasonló akcióra lehet számítani most is a hackerektől, ha a fenyegetésük hiteles.

A Népszabadságnak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője azt mondta: fenntartásokkal kezeli a támadást bejelentő videót. Már tudják, honnan küldték a Daily Newsnak írt levelet, erről azonban a rendőrségi nyomozás érdekében nem árult el részleteket.

A lap szerint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet eddig semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy támadás készülne az állami informatikai rendszerek ellen, de komolyan veszik a fenyegetést és "értékén kezelik", ezért a szükséges mértékig megerősítették a kormányzati rendszerek informatikai védelmét.

A Daily News Hungary című portálhoz még december 15-én futott be egy e-mailhez csatolt videoüzenet, amelyben az Anonymus hackercsoport "háborút hirdetett" a Fidesz és a kormány ellen, mert szerintük a kormány "diktatúrát épített ki", rosszul bánt a kisebbségekkel és a "déli határon épült kerítéssel kizárta a menekülteket". A portál december 23-án hozta nyilvánosságra a hírt.