Feltúrják a várost, de ezt most szeretni fogjuk

Feltúrják a várost, de ezt most szeretni fogjuk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Zelki Benjámin
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyurcsányék sűrűn beépített kormányzati negyedet terveztek a Nyugati pályaudvarhoz, de nem volt rá elég pénz és befuccsolt a dolog. Most a vasúti sínek befedésével másfél kilométer hosszú park és sétány létesülne ugyanott. Körülnéztünk a leendő Podmaniczky Park helyszínén.

Miközben a Városligetbe építendő új múzeumépületeket a budapestiek 75 százaléka elutasítja, a Nyugati pályaudvar környékének rendbe hozatalára tervezett zöldfelületet a városlakók 85 százaléka támogatja a közvélemény-kutatások szerint. A vágányokra és azok mellé építendő Podmaniczky Parkról kedden írtuk meg, hogy a kormány elé kerülnek a tervei, és az azokban szereplő ütemezés szerint 2018-tól 2022-ig tartana a kivitelezés. A korábban Nyugati Liget néven is emlegetett beruházás koncepcióját április 30-án véglegesítik egy szombati sajtóhír szerint.

A park tervezője, Finta József a hvg.hu-nak örömmel említette, hogy ez végre nem egy vitatott beruházás lenne, az előkészítésben részt vevő Levegő Munkacsoport elnöke pedig arról beszélt, hogy a budapesti zöldterületek aránya jelenleg töredéke a szükségesnek, ezért üdvözlik ők is a Nyugati melletti parkot, szemben a Városliget beépítésével.

A terület fejlesztésére, a Nyugati pályaudvar vágányainak lefedésére 2001 óta van terv, a Gyurcsány-kormány idején, 2007-ben pedig ugyanerre a városrészre komoly presztízsberuházást terveztek, itt épült volna meg az új kormányzati negyed. A Nyugati melletti területet 8,5 milliárdért vették meg a MÁV-tól, így az már a nemzeti vagyonkezelő tulajdonában van. Egy magyar-japán tervezőcsapatot választottak ki a feladatra, de kiderült, hogy a közlekedés átszervezése már nem fért volna bele a 142 milliárd forintra taksált költségvetésbe, így a dolgot 2008-ban lefújták.

A kormányzati negyed meghiúsult tervei 2007-bőlő
©
Ebből nem lett végül semmi

Aztán a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) néhány civil szervezettel együtt szerette volna a területet hasznosítani addig, amíg nem kerül beépítésre, rekreációs, sport- és közösségi funkciókkal töltötték volna meg az üresen álló Nyugati grundot, de mint Polyák Levente, a KÉK Lakatlan programjának munkatársa a hvg.hu-nak elmondta, az ezzel kapcsolatos egyeztetések számos terepbejárás és workshop után elakadtak.

Hatalmas zöldfelület

A belvárosban nincs más helyszín, ahol ilyen mértékű zöldterületi fejlesztés megvalósulhatna, ráadásul itt sok ember lakik és dolgozik - mondja Lukács András, a projektet kezdeményező Levegő Munkacsoport elnöke. Finta József pedig azt említi, hogy számos külföldi példa van föld alá süllyesztett pályaudvarokra, mint mondta, ilyen például Oslo főpályaudvara is.

Lukács András, mögötte az ugyancsak sínek fölé épített Westend-terasz
©

A Podmaniczky Park tervei szerint a vasúti síneket egészen a Hungária körútig befednék, a romos épületeket pedig elbontanák - mondja Lukács András. Ez 60 milliárd forintba kerülne, ezen felül a Nyugati pályudvar - két éves bezárással járó - felújítása 140 milliárd, ami amúgy is szükségszerű, igaz, az rajta is van az uniós támogatásra pályázó projektlistáján. Finta hozzátette, a MÁV is érdekelt a fejlesztésekben, mert régóta szükséges a Nyugati pályaudvar és az odavezető sínek egy részének felújítása, egy része pedig megszüntethető.

Aktív parkot szeretnének létrehozni, olyat, amit az emberek használnak, ahol időt töltenek, ellentétben a Népligethez hasonló, nem aktív budapesti parkokkal - mondja az építész. Ezért ezt a parkot életminőség szempontjából is vonzóvá fogják tenni, kulturális intézményeket, éttermeket, és kávézókat terveznek a helyszínre, mindet zölddel borítva.

A befedett sínek fölött 10 méterrel megemelkedik majd a terület, az épületek ennek a szintkülönbségnek a határára kerülnek majd. A tervek tartalmazzák az Állatkert bővítését is, a zöldfelület össze lesz kötve a Városligettel, mondta.

A Podmaniczky Parkról eddig nem közöltek látványterveket, ezeket a köveljövőben készülnek kiadni. Eddig egyet tudott megszerezni a hvg.hu, ezen valamennyire kivehető, hogy a lefedett sínek miatt megemelt terület hogyan alkot dombocskát a talajszinten lévő zöldterülethez képest.

©

Emelkedő ingatlanárak

A pályaudvar környéke mindig komoly ingatlanértéket jelent, de a sínek melletti területek már sokkal kevésbé, így a Nyugati pályaudvar és a Podmaniczky utca középső része között is nagy az értékkülönbség. Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő cég tapasztalatai szerint a Nyugatitől délre a VI. kerület egyre népszerűbb a lakásvásárlók körében, a használt lakások átlagára 20 milliótól 40 millióig terjed, de a kerület Nagykörúton kívüli része (ilyen a most beépítendő terület is) olcsóbb árfekvésű.

A Levegő Munkacsoport tanulmányában az áll, 10 százalékos növekedéssel számolva legalább 400 milliárd forinttal emelkedik a környező ingatlanok értéke, de egyes becslések ennél sokkal többet is ígérnek. Számos kutatás mutatta ki, hogy a parkok melletti ingatlanok értéke magasabb, mint az azoktól távolabbi, hasonló jellegű ingatlanoké, áll a tanulmányban.

Ez aligha fog bárkinek hiányozni
©

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a beruházás nyomán az egész környék presztízse nőne, de a legnagyobb felértékelődés a jelenleg még rozsdaövezetre, majdan viszont zöldre néző emeleti lakásokban várható, becslése szerint azon ingatlanok értéke minimum 10 százalékot javul majd. Azonban hozzátette, a leromlott épületekben található, rossz adottságú lakások, az udvarra néző és a földszinti ingatlanok, illetve az üzlethelyiségek esetében a változás nem lesz szembetűnő. Soóki-Tóth szerint új lakások építésére a sűrű beépítés miatt csak kevés helyen lesz mód, leginkább a városrész Ligethez közelebb eső területén.

Hozzászólások