Megszavazták a zuglói MSZP-sek a Liget Projektet, Karácsony kiakadt

Megszavazták a zuglói MSZP-sek a Liget Projektet, Karácsony kiakadt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Megszavazták a Liget Projekt támogatását Zugló szocialista önkormányzati képviselői - közölte Karácsony Gergely PM-es polgármester, akit megdöbbentett a döntés és meg akarja azt vétózni. A helyi Fidesz-frakció szerint győzött a józan ész.

"Nem találom a szavakat" - írta a Facebookon Karácsony Gergely zuglói polgármester, aki szerint a képviselőtestület szocialista képviselői ma megszavaztak egy olyan fideszes határozatot, amely szerint a zuglói önkormányzat támogatja a Liget Projektet.

"Pedig a kampányban arra szövetkeztünk, hogy közösen megvédjük a Városligetet. Természetesen élve a törvényi adta lehetőséggel megvétózom a döntést. Remélem, meggondolják magukat!" - tette hozzá a polgármester.

A határozat tervezetét Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester, a párt helyi frakciójának vezetője nyújtotta be. 

A dokumentum szerint a képviselőtestület "folyamatosan tájékozódva, a megfelelő információk birtokában támogatja a Liget Budapest projektet, egyben a Városliget megújítását mindaddig, míg az a Városligeti Építési Szabályzatnak megfelelően, a parki funkciók fenntartásával és megújításával, a környezet minőségének javításával, a zöldfelület növelésével történik meg".

A zuglói Fidesz örül

A határozat elfogadása után a zuglói Fidesz-frakció nem rejtette véka alá az örömét. "Győzött a józan ész!" - írták a közleményükben, amely szerint a képviselőtestület csaknem kétharmada szavazott igennel a párt előterjesztésére.  

A határozatban a képviselőtestület felkérte a polgármestert, kezdjen tárgyalásokat a Városliget Zrt-vel azért, hogy a testület "megnyugtató módon követni, szükség esetén pozitívan befolyásolni tudja a Városliget fejlesztésének egyes lépéseit".

Az is szerepel a dokumentumban, hogy a zuglói képviselők lakossági fórumokat szerveznek, ahol a Városliget Zrt.-vel közösen mutatják be a Városliget tervezett jövőbeli képét.

A Puskás stadion átalakításának és a Városliget megújításának zuglói hatásait a jóváhagyott előterjesztés szerint "többen többféleképpen értelmezik (másképp mondva: többféle módon látnak a jövőbe, ki-ki kedve és vérmérséklete – vagy politikai hovatartozása szerint)".

A dokumentum stratégiai szemléletváltást javasol, és hozzáteszi, hogy a "kizárólag politikai indíttatású ellenzése ezeknek a nagyszabású városfejlesztési terveknek semmiféle hasznot nem hoz Zuglónak. Ez hiteltelenné teheti a képviselők munkáját, képmutatóvá a testület magatartását".

A javaslathoz az MSZP-Összefogás Zuglóért 11 pontos módosító indítványt nyújtott be, amiben többek között közterület-rehabilitációs programhoz, az Egressy tér és a Pillangó park, illetve az Olof Palme ház felújításához, térfigyelő kamerák kihelyezéséhez kötötték a projekt támogatását.

A módosítókat is tartalmazó határozat végül a Fidesz-KDNP-s és az MSZP-Összefogás Zuglóért szavazataival többséget kapott, ellene voksolt a PM, az LMP, a Jobbik és a Civil Zugló.