Elindult a gép kerekével egy lány fejének ütköző pilóta pere

Elindult a gép kerekével egy lány fejének ütköző pilóta pere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megkezdődött a Szegedi Járásbíróságon szerdán annak a kecskeméti férfinak a pere, aki 2014 nyarán súlyos balesetet okozott a pusztaszeri repülőtéren.

A férfit a légi közlekedés maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetésének bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint az 57 éves férfi tánctábort szervezett egy pusztaszeri tanyán, ennek részeként 2014. július 2-án sétarepülést tartott a saját motoros vitorlázórepülőjével. A pilóta a mintegy húsztagú csoportnak, köztük a sértettnek engedélyezte, hogy a reptéren a szélzsák közelében álljanak, és onnan integessenek a gép utasának. 

A vádlott, hogy megviccelje a lent tartózkodókat, a géppel közvetlenül a reptéren tartózkodók feje felett repült el. Az egyik ilyen alkalommal a gép olyan alacsonyan szállt, hogy az emberek egy része leguggolt, mások elfutottak, hogy ne sérüljenek meg. Később a pilóta újból a korábban már megijesztett emberek felett akart elrepülni, de a gép a mankókerekével az egyik sértett fejének ütközött. A lány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett el, amelyek maradandó fogyatékossággal is jártak.

A korábban vadászpilótaként, majd a polgári légi közlekedésben is dolgozó, huszonöt éve sportrepülő vádlott a rendőrség és a nyomozási bíró előtt tett vallomásában még elismerte a bűncselekmény elkövetését. A bíróság előtt azonban azt mondta, nem tartja magát felelősnek, megfelelő körültekintéssel járt el, mindent megtett azért, hogy a baleset ne következzen be.

Azt állította, első alkalommal tíz méter magasan röpült át a pálya fölött, de már a csoport előtt emelkedni kezdett. Az utasa ekkor rosszul lett, ezért úgy döntött, leszáll, amikor azonban látta, hogy vannak, akik nem mennek le a pályáról, átstartolt, de a széllökések miatt bekövetkezett a baleset.

A vádlott ellen hamis tanúzásra felhívás miatt egy másik eljárás is folyik a bíróság előtt. A vád szerint a pilóta a gyerekekre felügyelő tanárokat még a rendőrök kiérkezése előtt megpróbálta rábírni arra, vallják azt, hogy a baleset a sértett hibájából következett be. Azt mondta, "ebből börtön lesz, kivéve, ha a kislány kifutott a pályára". A vádlott szerint a szavait félreértették.

A per tanúk meghallgatásával folytatódik.