Az Alkotmánybíróságon megtámadták Orbán kvótanépszavazását

Az Alkotmánybíróságon megtámadták Orbán kvótanépszavazását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Egy magánszemély adott be indítványt az Alkotmánybírósághoz a kvótanépszavazás ügyében, de nem árulták el, hogy ki az.

A betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen érkezett indítvány az Alkotmánybírósághoz (Ab) kedden.

Az Ab honlapján már olvasható az anonimizált indítvány, amelyben a kérelmező azt írja, szerinte a kvótanépszavazás elrendelése ellentétes az alaptörvénnyel, mert a népszavazási kérdés nem tartozik az országgyűlés hatáskörébe; a határozatot csak a törvényalkotási bizottságban tárgyalta a parlament; illetve a kérdés az EU közös politikájára vonatkozik. Az indítvány szerint emellett közjogilag is érvénytelen a határozat, mert a Házbizottságnak európai uniós napirendi pontként kellett szavazni a határozatról, de ez nem így történt.

Az Ab soron kívül bírálja el az indítványt, jogszabály szerint 30 napjuk van rá.

Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI érdeklődésére az indítvány kapcsán annyit mondott: a népszavazást elrendelő parlamenti döntést bárki megtámadhatja az Ab-n, jelen esetben egy magánszemély volt az indítványozó. Az Ab a jogszabályoknak megfelelően értesítette az indítványról a Köztársasági Elnök Hivatalát és Nemzeti Választási Bizottságot.

A kormány február 24-én kezdeményezett népszavazási kérdése úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A parlamentben május 10-én szavazták meg a kormánypárti és jobbikos képviselők az erről szóló országgyűlési határozatot.

Korábban a Liberálisok közölték, hogy meg akarják támadni az Alkotmánybíróságon a kvótanépszavazást. Az Együtt és a DK egyébként bojkottálni kívánja a népszavazást, az MSZP szerint pedig "egy nem létező kérdésről" szól az egész.

Több civil szervezet korábban szintén hosszasan sorolta a kifogásait és az alaptörvény-ellenességét a kvótanépszavazásnak.

A fideszes V. kerületi önkormányzati képviselő Tényi István lapunkat korábban szintén arról értesítette, hogy ő is az Ab-hoz fordult a kvótanépszavazás miatt, de ő egy úgynevezett "alkotmányjogi panasszal" kívánt élni, amelyben az országgyűlési határozat megsemmisítését kérteés amelyben azt is kifogásolta, hogy a népszavazás intézményével szemben nincs valódi jogorovoslati lehetőség.

A népszavazást elrendelő országgyűlési határozattal kapcsolatos indítványok beadási határideje egyébként május 25-én, vagyis szerdán jár le.

Hozzászólások