Politikai nézetei miatt rúgtak ki egy miskolci férfit a katasztrófavédelemtől

Politikai nézetei miatt rúgtak ki egy miskolci férfit a katasztrófavédelemtől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Ráadásul most – hogy is mondjam csak – a kormány politikai meggyőződésével nem feltétlenül azonos irányba politizálsz, így hát ez annyira nem népszerű" – ezzel az indokkal rúgott ki egy férfit az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság másfél millió forintra büntette az igazgatóságot.

Baloldali meggyőződése miatt bocsátott el a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egy férfit. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság másfél millió forint bírságot szabott ki – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a miskolci férfi jogviszonyát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója próbaidő alatt, azonnali hatállyal szüntette meg.

A cikk szerint a főigazgató azt mondta a férfinek, hogy munkájával nem volt probléma, de egy internetes honlapon arról olvastak, hogy korábban önkormányzati képviselő-jelöltként indult az egyik miskolci egyéni választókerületben, és erről a munkáltatót nem tájékoztatta.

A beszélgetésben itt az hangzott el (a beszélgetést rögzítette a kirúgott férfi), hogy összeférhetetlenség miatt, és mivel „a kormány politikai meggyőződésével nem feltétlenül azonos irányba politizál”, a férfi jogviszonyát meg kellett szüntetni.

Egészen pontosan azt mondta az igazgató, hogy „ráadásul most – hogy is mondjam csak – a kormány politikai meggyőződésével nem feltétlenül azonos irányba politizálsz, így hát ez annyira nem népszerű”.

A férfi ezután bírósághoz fordult, a Miskolci Törvényszék pedig megállapította, hogy jogellenesen szüntették meg a munkaviszonyát. Ezt követően tett panaszt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH), mivel szerinte világnézeti meggyőződése, illetve politikai véleménye miatt rúgták ki.

A kirúgott férfi valóban önkormányzati képviselőjelölt volt, még 2010 októberében, de mint elmondta, hivatásos szolgálati jogviszonya alatt nem volt tagja pártnak, nem vállalt közszereplést, és politikai tevékenységet sem folytatott. Azt is kijelentette, hogy balol­dali nézeteket vall.

Az EBH előtti meghallgatásán a megyei katasztrófavédelmi igazgató azzal érvelt, hogy a férfi kirúgásának oka nem a férfi politikai tevékenységének iránya, hanem a ténye volt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt azt mondta: ha valaki baloldali érzelmű, hogyan tudna hivatásosként az esküje alapján szolgálni egy nézeteivel nem egyező rendszert?

Az EBH-t azonban nem győzték meg a megyei igazgató érvei: a hatóság kimondta, a férfit baloldali politikai nézetei miatt rúgták ki, és emiatt hátrányos megkülönböztetés érte, ezért a katasztrófavédelmi igazgatóságot másfél millió forint bírsággal sújtották.

Hozzászólások