Republikon: a baloldali szavazókon múlhat a kvótanépszavazás érvényessége

Republikon: a baloldali szavazókon múlhat a kvótanépszavazás érvényessége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Republikon Intézet közvélemény-kutatása szerint is érvényes lehet az október 2-i kvótanépszavazás, de a baloldali szavazók még változtathatnak ezen.

A Závecz Research és a Tárki után a Republikon Intézet is készített egy közvélemény-kutatást az október 2-án esedékes kvótareferendumról, ebben ők is arra jutottak, hogy akár érvényes is lehet a népszavazás. A Republikon a másik két intézethez hasonló eredményre jutott, náluk is a "nem" mellett voksolók voltak többségben, és szerintük is meglehet az ötven százaléknál magasabb részvételi arány.

Mint közölték, a kutatás szerint a választókorú népesség 42 százaléka biztosra ígéri részvételét, további 27 százaléka pedig saját állítása szerint valószínűleg részt vesz majd a népszavazáson. A Republikon hozzáteszi, a közvélemény-kutatások hajlamosak felbecsülni a részvételi szándékot, a kutatásban például rákérdeztek az MSZP által kezdeményezett földreferendumon való részvételre is, és a megkérdezettek 28 százaléka ebben az esetben is "biztosra", 26 százalék pedig "valószínűre" ígérte részvételét, bár ezt a népszavazást meg sem fogják tartani.

A Republikon is arra jutott, hogy miközben több hazai ellenzéki párt is nyilvánossá tette álláspontját a kérdésben és bojkottot javasolt, a baloldali szavazók jelentős része is úgy nyilatkozott, hogy elmenne szavazni, és a többi választótól az igen/nem szavazatok arányában sem különböznek érdemben. Ezzel együtt az érvényesség a baloldali pártok szavazóin múlhat: az MSZP és a DK távolmaradásra buzdító üzenete egyelőre nem jutott el választóikhoz, a két ellenzéki párt szimpatizánsainak abszolút többsége is részt venne a népszavazáson. Amennyiben viszont e pártok sikerrel győznék meg szavazóikat a bojkottról, a népszavazás érvénytelen lenne.

A kormánypárti megkérdezettek körében gyakorlatilag egyhangú a "nem" opciót választók aránya (92 %), de a Jobbik-szavazók (86 %) és a baloldali-liberálisok többsége (60 %) is nemmel voksolna.

A teljes népességben és a szavazáson részvételüket ígérők között egyaránt 7 százalék azok aránya, akik az "igen" opciót választanák; az ilyen módon történő voksolásra mindezidáig csak a Fodor Gábor vezette MLP buzdított, az igenek lehetséges aránya így messze meghaladja a liberális párt támogatottságát.

Az érvénytelen szavazat leadása gyakorlatilag csak a baloldali-liberális szavazók körében mérhető opció; 7 százalék tervez így voksolni.

Hozzászólások