Összeül a parlament hétfőn, de minek

Összeül a parlament hétfőn, de minek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik kezdeményezésére rendkívüli ülést tart az Országgyűlés hétfőn, de a Fidesz miatt határozatképtelen lesz, ezért nem döntenek semmiről.

A parlament Házbizottsága a Jobbik kezdeményezésére jövő hétfőre összehívta az Országgyűlés ülését, amelyen a Fidesz–KDNP nem biztosítja majd a határozatképességet, így a Ház nem tárgyalhat és szavazhat a levélben történő szavazás kiterjesztéséről szóló jobbikos javaslatról.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön, a Házbizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatón diszkriminatívnak és a jogállamhoz méltatlannak nevezte, hogy a jelenlegi választójogi törvény különbséget tesz a voksolók között. A Jobbik igazságtalannak tartja, hogy míg a határon túli magyaroknak lehetőségük van levélben leadni szavazatukat, addig az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de tartósan külföldön tartózkodó magyar "gazdasági menekülteknek" erre nincs módjuk, és gyakran több száz kilométert kell utazniuk voksuk leadásához.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanitt úgy fogalmazott, a külföldön dolgozó magyaroknak is "érdemi beleszólási, gyakorlati szavazati lehetőséget" kellene biztosítani. A kormány feladata az lenne, hogy minél több szállal Magyarországhoz kösse a Nyugat-Európában munkát vállalókat, ezzel szemben a mostani választási rendszer elfogadhatatlan módon az állandó magyarországi lakhely megszüntetésére ösztönöz, mivel a levélben történő szavazás csak így érhető el – tette hozzá.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján politikailag aggályosnak nevezte, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. Az ellenzék fittyet hány minden demokratikus normára és szokásra – fogalmazott, majd hangsúlyozta, az ellenzéki javaslat elfogadásával nem lehetne lebonyolítani az októberi referendumot, mivel ennyi idő alatt nem lehetne regisztrálni a külföldön dolgozókat.

Ebből az látható, hogy az ellenzék valójában csak el akarja lehetetleníteni a szavazást – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ez az MSZP esetében nem újdonság, ugyanakkor a Jobbik és az LMP "felemásan" áll a kérdéshez. Kósa Lajos jelezte, a kormánypárti frakciók nem biztosítják a hétfői ülés határozatképességét, egy képviselőjük lesz jelen a tanácskozáson

Hozzászólások