Évi ötezer öngyilkosjelölt hívja a lelkisegély-szolgálatokat

Évi ötezer öngyilkosjelölt hívja a lelkisegély-szolgálatokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Bár Magyarországon csökken az öngyilkosságok száma, még mindig magas az arány: százezer emberre jut 19 eset. Hatszáz ember foglalkozik azzal ingyen, szabadidejében, hogy fogadja a lelki bajban szenvedők hívásait.

Évente csaknem ötezer olyan hívás fut be a 116-123-as számon elérhető, ingyenes lelki elsősegély-szolgálathoz, amikor a hívó öngyilkossági szándék miatt telefonál – írta a Magyar Nemzet hétfőn.

A lapnak Székely András, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke elmondta: bár csökkenőben van, de még mindig nagyon magas az öngyilkosságok száma Magyarországon, tavaly közel kétezer ember vetett véget az életének, százezer emberre 19 öngyilkosság jut. 

Tavaly körülbelül százezer rászoruló ember érezte úgy, beszélnie kell valakivel a helyzetéről. A legtöbben azért telefonálnak, mert érzelmi, párkapcsolati, családi problémáik vannak, magányosak.

A lelki elsősegélyt felhívók mintegy 10 százaléka 18 év alatti, a legtöbben 19-45 év közöttiek. A hívók között sok a férfi, ami a szakember szerint rávilágít arra, hogy bár a férfiak környezetüknek gyakran nem mutatják, hogy segítségre van szükségük, szívesen vesznek igénybe olyan lelkisegély-szolgálatot, ahol névtelenek maradhatnak.

A lelki elsősegély-szolgálatnál közel hatszáz önkéntes dolgozik az ország 18 pontján, ezek közül hat 24 órás szolgálat. Azok, akik a hívásokat fogadják, teljesen ingyen, szabadidejükben teszik – mondta a lapnak az elnök.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Hozzászólások