Már tavaly tudhatott a CEU elleni támadásról az egyik miniszter

Már tavaly tudhatott a CEU elleni támadásról az egyik miniszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Már tavaly télen téma lehetett a CEU elleni idei támadás a kormány köreiben, pedig egy évvel korábban Orbán Viktor állítólag megígérte Soros Györgynek egy találkozón, hogy nem nyúlnak az egyetemhez - írta még februárban a Figyelő.

Vajon elér-e a kormány Soros-finanszírozást élvező civilek elleni támadása a koronaékszerig, a Közép-európai Egyetemig? - latolgatta még februárban a Figyelő. Azóta kiderült, a válasz erre a kérdésre igen.

A lap akkor azt írta, tavaly nyáron volt egy megbeszélés Soros György és Orbán Viktor között, amelyen a kormányfő ígéretet tett arra, hogy nem nyúlnak a CEU-hoz. Ezt megerősítendő, akkor keresték a kormányfő sajtófőnökét, de nem kaptak válaszokat a kérdéseikre.

A CEU jövőbeli sorsáról szóló cikk szerint viszont a megbeszélés óta sokat változott a világpolitikai helyzet, részben Donald Trump elnökké választásával, így a magyar kormány úgy gondolhatta, olyan támadásokat is megkockáztathat, amelyektől korábban visszariadt volna.

Arról is írtak, hogy a kabinet egyik minisztere szűk körben már karácsony előtt beszélt arról, hogy 2017-ben a fő célpont a CEU lehet. A szavaiból az is kiderült, hogy nem egyszerűen kóstolgnák a felsőoktatási intézményt, hanem azt szeretnék, hogy hagyja el Budapestet.

A minisztert nem nevezték meg.

Azt akkor még nem lehetett tudni, hogy a tárcavezető mindezt felsőbb utasításra mondta-e, vagy csak a saját óhaját fogalmazta meg, de a beszámoló szerint a január elején meghirdetett civilellenes támadási hullám akár meg is ágyazhatott ennek.

A CEU rektora akkor nyílt levélben reagált a Figyelő cikkére. Michael Ignatieff többek között tagadta, hogy a kormány lépéseket fontolgatott volna a CEU ellen, mert szerinte több mint 25 éve működnek együtt minden magyar kormányzattal, a jelenlegit is beleértve.

"Ennek a jó kapcsolatnak a fenntartására számítunk a jövőben is" - közölte akkor.