Tegezve hordta le a kormányt Bokros Lajos a CEU vegzálása miatt

Tegezve hordta le a kormányt Bokros Lajos a CEU vegzálása miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

"Rettegtek mindentől, ami ablak a világra, ami beszívja a friss levegőt a Ti avítt, poros, idejétmúlt gondolkodásotok és embertelen viselkedésetek világába."

"Tévedtek, ha azt hiszitek, hogy a világhírű Közép-Európai Egyetem ócska bokaficam a magyarországi felsőoktatás siralomvölgyében. Tudnotok kell, mert az egész világ tudja, hogy a CEU ragyogó csillag, amelynek több, mint 100 országból vannak diákjai és tanárai" - indította szerda esti, indulatos Facebook-bejegyzését Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke, a CEU tanára. A nyílt levélnek általános címzettje van - "Ti" -, de sejthető, hogy a megszólított a CEU működését ellehetlenítő törvénytervezetet jegyző kormány.

"Tudom, hogy a magatok emelkedett békaperspektivájában rettegtek mindentől, ami ablak a világra, ami beszívja a friss levegőt a Ti avítt, poros, idejétmúlt gondolkodásotok és embertelen viselkedésetek világába. Tudom, hogy azért akarjátok bezárni a magyarországi felsőoktatás gyöngyét, hogy ne látszódjék, hogyan vertétek szét a hazai tanszabadságot és hogyan igyekeztek korrupt kormányotoknak hűen engedelmeskedő alattvalókat nevelni" - folytatta Bokros, aki szerint a kormány lábbal tiporja "nemzetünk érdekét és a szabadságot. Nem fogjuk hagyni."

Bokros szerint a CEU-val van a világ közvéleménye, még az Orbánék által ünnepelt amerikai kormány is.

Ha azt hiszitek, hogy Trump elnök megsimogatja majd buta buksitokat, hát szólok: nagy csalódás lesz.

"Amerika a szabadság, a jogállam és a nyílt társadalom tündöklő bástyája. Természetesen minket fog támogatni - ahogy a követség közleményéből máris tudható" - folytatta.

Bokros szerint a kormány "a nacionalista populizmus, a sötétség és barbárság, az orosz medve nyálcsorgató csatlósa", amely lábbal tiportja a magyar társadalom méltóságát. "Öncélú kivagyiságból folyamatosan meggyalázzátok nemzetünket" - írta.

"Mi a nyitott társadalom hívei vagyunk, Ti pedig a zárt társadalomé. Ti illiberális nem demokraták vagytok, mi a szabadságelvű demokrácia elszánt hívei. Ti a gonosz hatalmát képviselitek és meggyalázzátok a keresztény vallást. Mi ünnepeljük az etnikai sokszínűséget és az egyenrangú kultúrák gyümölcsöző egymásra hatását. Ti egynemű etnikumot akartok és egysíkú kultúrát. Mi támogatjuk a nemzeti kisebbségeket, Ti már elárultátok a határon túli magyarokat is. Mi fogunk győzni" - zárta bejegyzését Bokros.

Mint arról beszámoltunk, a kormány törvénymódosítási tervezetet írt, amely kifejezetten a CEU ellen irányul. Az intézmény közleményében úgy reagált, a diszkriminatív jogszabály ellehetetlenítené az egyetem működését. Balázs Zoltán közgazdász-politológus, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a hvg.hu-n véleménycikkben fejtette ki álláspontját az ügyben.

Hozzászólások