Kornai aláírásával kezdődik a Corvinus kutatóinak petíciója

Kornai aláírásával kezdődik a Corvinus kutatóinak petíciója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egész értelmiség elleni támadásnak tartják a Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszékének oktatói és kutatói a kormány CEU-ellenes törvénytervezetét.

A közlemény így szól:

"A Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszékének oktatóiként és kutatóiként szolidaritást vállalunk a Közép-európai Egyetemmel és tiltakozunk az egyetem elleni kormányzati támadásokkal szemben. Intézményekkel foglalkozó kutatókként tisztában vagyunk az állami szabályozás fontosságával. A magyar kormány által javasolt törvény azonban sérti az egyenlő bánásmód elvét és hazánk egyik kiemelkedően fontos tudományos intézménye ellen irányul. Célja egyértelmű: a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése. E lépés a teljes magyar felsőoktatás és az értelmiség ellen irányul, amely elfogadhatatlan számunkra. A Közép-európai Egyetem nem csak kiemelkedő oktatási és kutatási tevékenységével járul hozzá hazánk gyarapodásához, de nyitott és együttműködő intézményként magával húzza a partnerintézményeit is.

A Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa éppen ez év márciusában hagyta egyhangúan jóvá, hogy a két egyetem még szorosabbra fűzze kapcsolatait. Tanszékünk is ezer szállal kötődik a Közép-európai
Egyetemhez, együttműködünk oktatásban, kutatásban és erre büszkék vagyunk. Egyetértünk Rektorunkkal, Lánczi Andrással: „Hiszünk a tudás egyetemességében és abban, hogy a gondolkodás különbségek megállapításán alapszik, amit vitákon keresztül tudatosítunk.” Aki az érvek ereje helyett a másik elpusztítására tör, árt az országnak.

Budapest, 2017. március 31.

Kornai János, Csaba László, Szabó Katalin, Győrffy Dóra, Hámori Balázs, Gedeon Péter, Ádám Zoltán, Medve-Bálint Gergő, Rosta Miklós, Székely-Doby András"

Bebetonozott hatalmak, autokráciák - és a magyar változat

Negyedszázaddal a rendszerváltás után a posztszocialista országok népességének alig a tizede él demokráciában, Magyarországot is az autokráciák közé kormányozták - írja nemrég megjelent tanulmányában Kornai János, a Harvard és a Corvinus professor emeritusa. A HVG-nek a közelmúltban adott nagyinterjújának első részét most teljes egészében közzétesszük. A második részt holnap olvashatja oldalunkon.