Így jutott 105 négyzetméteres, várbeli lakás a polgármester szüleinek

Így jutott 105 négyzetméteres, várbeli lakás a polgármester szüleinek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

2020-ig bekvártélyozta szüleit egy exkluzív, várbeli lakásba a kerület fideszes polgármestere, a bérleti díj ezúttal is messze elmarad a környéken megszokott összegtől – derül ki a hvg.hu által kikért szerződésekből. Az önkormányzati százmilliókból felújított házban található lakás 105 négyzetméteres, eredetileg Nagy Gábor Tamás exfeleségének cége bérelte, de menet közben bérlőtárssá avanzsáltak a politikus szülei – ami szerinte teljesen szabályos.

Ahogy nemrég megírtuk, az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás nyugdíjas szülei élnek abban a Pala utcai ingatlanban, amelyről eddig úgy tudtuk, hogy a politikus exfeleségének a cége bérli. Ott jártunk a helyszínen, ahol mindössze a kirakott névtábla utalt a cégre, semmi más jele nem volt annak, hogy ott egy gazdasági vállalkozás működne. A belső kertre néző teraszból és számos más részletből látszott, hogy az ingatlant lakásként használják, a belül elhelyezett postaládán a kerületi vezető édesapjának a neve látható, de az egyik lakó is rögtön rávágta, kik a szomszédok. Másnap a politikus édesanyja, majd végül maga a polgármester is megerősítette, hogy valóban a már nyugdíjas szülei élnek ott.

Az újabb és újabb aggályos ingatlanügyekbe keveredő Nagy Gábor Tamás ezt azzal magyarázta, hogy feleségének cége korábban pályázaton elnyerte a lakás bérleti jogát, a szülei, Nagy Vitold és Nagy Vitoldné pedig a vállalkozással bérlőtársi jogviszonyt létesítettek 2015 decemberében. Mindez teljes mértékben „a jogszabályoknak megfelelő eljárásban” történt – tette hozzá.

©

Cikkünk megjelenésével egy időben kikértük az ingatlan bérleti szerződését, illetve magát a bérlőtársi megállapodást is, hiszen a lakás közvagyon, amelyet ezek szerint nem (csak) a korábbi pályázó birtokol. A bérlőtársi megállapodást a budavári önkormányzat egyáltalán nem adta ki, még anonimizált formában sem. Bérleti szerződést viszont mindjárt négyet is kaptunk, ezekből a kitakart személyes adatok ellenére sok minden kiderül, illetve kikövetkeztethető:

2020-ig, 78 ezer plusz áfáért

Időrendben visszafelé haladva, a jelenleg hatályos, 2015. decemberében aláírt megállapodás pontosan megfelel annak, ahogy a polgármester beismerte a bérlőtársi konstrukciót. Ezt az I. kerület vagyonkezelője, a Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet (ismertebb nevén a GAMESZ-szel) írta alá a bérlőtársakkal, amelyek közül az egyik a Forensis Consultum Kft., a polgármester feleségének cége. Az önkormányzat a további bérlőtársak nevét annak ellenére kitakarta, hogy maga Nagy Gábor Tamás nevezte meg vegyészmérnök édesanyját és közgazdász édesapját mint bérlőket.

A lakásbérleti szerződés határozott időre, 2020. december 31-ig szól, és az is kiderül belőle, hogy az összkomfortos, földszinti lakás pontosan 105 négyzetméteres, 2 egész és egy félszobából áll. Ezért a bérlőtársak közösen 78 740 forint + áfát fizetnek bérleti díjként, ami erősen baráti árnak tűnik, ha összehasonlítjuk a környék hasonló, ingatlanpiacon elérhető lakások bérleti díjával. Igaz, a lakbért az önkormányzat bármikor megemelheti, például ha – saját gyerekük által vezetett – képviselő-testület egyoldalúan így dönt, de a Nagy szülőknek ettől valószínűleg nem kell tartaniuk.

Más rokonok is beköltözhetnek

A szerződésben az is szerepel, hogy a bérlőtársak az önkormányzat hozzájárulása nélkül is befogadhatják olyan közeli rokonaikat, mint a gyermek vagy az unoka – vagyis semmi akadálya sincs, hogy akár a polgármester testvére vagy gyermeke is odaköltözzön. Bár ahogy a Magyar Nemzet megírta, maga Nagy Gábor Tamás is a saját önkormányzatától bérelt lakásban él a közeli Táncsics Mihály utcában, amiért havonta mindössze 81 ezer forintot fizet.

Mivel jól láthatóan egy formaszerződésről van szó, része a megállapodásnak, hogy a bérlő műemlék épület esetén felújítást, átalakítást, nyílászárócserét csak milyen engedélyek birtokában végezhet. Erre itt valószínűleg nem lesz szükség, hiszen a Pala utcai ház egyike volt annak a 18 ingatlannak, amelyet a közel másfél évtizedes műemléképület-megújító program keretében felújítottak fővárosi és kerületi önkormányzati pénzből. Erre a házra 210 millió forintot költöttek 2011 és 2013 között, a barokk lakóháznak a földszinti lakásait is ekkor korszerűsítették – így feltehetően azt is, amit a szülők használnak.

©

Fantombérlőtárs: nem a politikus szülei az első "beköltözők"?

Ugyanezt a lakást az egy évvel korábban, 2014 januárjában megkötött szerződés alapján még egyedül bérelte a volt feleség, Szilvágyi Anita cége. Ez járt volna le 2015. december 31-én, de még előtte 10 nappal megköttetett az új szerződés, amibe már belekerültek bérlőként a szülők is. Ebben a korábbi szerződésben is ugyanúgy 78 740 forint plusz áfa a havidíj.

Csakhogy egy évvel ezt megelőzően, 2013 augusztusában is volt egy bérleti szerződés a Pala utcai lakásra, amiben meglepő módon szintén volt egy bérlőtárs a polgármester exfeleségének cége mellett. Az ő adatait is kitakarta a jegyző, mert nem közérdekű adat, ugyanakkor a formából megállapítható, hogy ezúttal egy személy volt a bérlőtárs, nem egy házaspár. Ezen túlmenően viszont rekonstruálhatatlan, hogy kit és miért engedett jogosultként birtokba lépni Nagy Gábor Tamás felesége a közvagyon részét képező ingatlanba. Az viszont biztos, hogy valami történhetett, mert alig 5 hónappal később, még a szerződés lejárta előtt megkötötték az előbbi, 2014 januári megállapodást, amiben már kizárólag a Forensis a bérlő, a bérlőtárs eltűnt.

Fantombérlő 2.: aki az exfeleség cégét beengedte

És hogy végképp rejtélyes legyen a polgármester rokonságához több szálon is kapcsolódó ingatlan múltja: a legelső, hvg.hu-nak kiadott bérleti szerződés 2009-re datálódik. Ebben a bérleti díj 100 ezer forint kereken, vagyis pici kerekítéssel pont ugyanaz, mint a későbbi, áfásan megadott összeg bruttója. Az igazán érdekes viszont az, hogy ebben is egy magánszemély a bérlő, akinek a nevét ezért kitakarták – ezt kérdésünkre a budavári jegyző szóban is megerősítette.

Vagyis ez a névtelen személy a Pala utcai lakást 2009. október 26-tól bérelhette ugyanolyan feltételekkel, mint ahogy később a politikus volt feleségének cége, illetve később a szülei bérlőtársként. A lényeg, hogy bárki is volt, hozzájárult, hogy nem sokkal utána a Forensis Consultumot hivatalosan ebbe az önkormányzati lakásba jegyezzék be. A cégadatbázisban azóta is ez a cím szerepel a volt feleség vállalkozásának székhelyeként.

©

Ebből az következik, hogy a bérlőnek valamilyen kapcsolata, megállapodása valószínűleg volt Szilvágyi Anita cégével. De akár maga a polgármester felesége, vagy más rokon /ismerős is lehetett a bérlő már 2009-től, mivel nem számít közszereplőnek, utólag a nevének megadását a jegyző a vonatkozó jogszabályok alapján megtagadta.

Szabályos vagy joghézag?

Nagy Gábor Tamás már korábban leszögezte a szülei társbérletével kapcsolatban, hogy a kerület vagyongazdálkodása mindenben megfelel a jogszabályoknak, így a szüleinek bérlőtársi szerződése is. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője szerint azonban egy joghézagról lehet szó, mert cégek esetén nem világos a lehetséges bérlőtársak köre.

„Ha magánszemély a bérlő, akkor az I. kerület erre vonatkozó rendelete alapján csak a hozzátartozók egy nagyon szűk köréből kerülhet ki bérlőtárs. Például a gyerek vagy a szülő, ugyanazok, mint akiket külön írásbeli engedély nélkül befogadhatna a lakásba. Ugyanakkor egy cég esetében értelemszerűen nincsenek hozzátartozók, így viszont ezek szerint tulajdonképpen bárkit beköltöztethetnek bérlőtársként a közvagyon részének számító ingatlanba” – mondta a kerületi önkormányzati képviselő. Szerinte ezért erősen kifogásolható, ha a polgármester családja valóban kihasznált egy joghézagot. A gyakorlatban ugyanis ez azt jelentheti, hogy ha egy gazdasági társaság hozzájut egy bérlakáshoz, azt az önkormányzat asszisztálásával simán át tudja játszani akárki másnak. 

Hozzászólások