Megduplázná Brüsszel a migránskvótát?

Megduplázná Brüsszel a migránskvótát?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Cáfolta a sajtóértesülést az Európai Bizottság szóvivője.

A Politico.eu szerdai hírlevelében az állt, a lap bizottsági forrásai szerint a testület a menekültáthelyezési program megduplázását előirányzó javaslatot készít, miután az Európai Unió luxembourgi bírósága nyilvánosságra hozza elutasító ítéletét a kvótaperben. A brüsszeli hírportál azt írta: az elképzelések szerint 40 ezerre emelnék az Európán kívülről befogadandó menekültek számát.

A Magyarország és Szlovákia számára vereséget jelentő, és világszerte rendkívüli hírként közölt döntés napvilágra kerülése után azonban az Európai Bizottság szóvivője Twitter-üzenetében cáfolta az értesülést.

Margarítisz Szkínász kijelentette: hamisak az uniós bizottság 40 ezer ember áthelyezésére irányuló terveiről szóló híradások.

Az Európai Unió Tanácsa 2015 szeptemberében minősített többséggel, többek között Szlovákia és Magyarország ellenszavazata ellenében döntött arról, Olaszországból és Görögországból 120 ezer "nyilvánvalóan nemzetközi védelemre szoruló" embert kell áthelyezni az EU többi tagállamába. Budapest és Pozsony bíróságon támadta meg a döntést, keresetüket azonban szerdán elutasította az Európai Bíróság.

Hozzászólások