szerző:
T. R.

Miközben Ahmed H. pere a Szegedi Törvényszéken, megismételt elsőfokú eljárásban jelenleg is tart, kedden a Kúrián is ülést tartottak az ügyben. Ugyanis augusztus végén Polt Péter legfőbb ügyész a Kúriához fordult, miután a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét. Az ügyészség azt szeretné elérni, a Kúria mondja ki, a másodfokú bíróságnak ítéletet kellett volna hoznia. Kimondta.

A Kúrián Ahmed H. is megjelent, de ügyvédje, Bárándy Péter azt mondta, nem fog részt venni az ülésen.

Ismert, a vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szír állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért őt 10 év fegyházbüntetésre ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. A döntést a Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, illetve a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

©

Polt Péter szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban. Ezért a legfőbb ügyész azt kérte a Kúriától, hogy állapítsa meg, a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet.

A Kúrián az ügyész úgy fogalmazott, az elsőfokú határozat hatályon kívül helyezésére nem lett volna szükség korábban, azt indítványozta, a Kúria állapítsa meg, törvénysértően járt el a másodfok. Bárándy Péter ügyvéd azt mondta, védence sorsa meghatározott, ugyanis jelenleg is tart Szegeden a per, azt reméli, méltányos ítélet születik majd. Szerinte helyes volt a hatályon kívül helyezés, azt kéri a Kúriától, utasítsák el Polt kérését.

A tárgyalást mindössze 35 perc után a bíró félbeszakította és 11-ig szünetet rendelt el, majd az ülés azzal folytatódott, hogy a Kúria kimondta:

a Szegedi Ítélőtábla döntése, amivel hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék ítéletét és megismételt elsőfokú eljárást rendelt el, törvénysértőnek találta.

Fellebezni a Kúria döntése ellen nem lehet. A döntés az ügy érdemét nem érinti, a már zajló megismételt eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve. A bíróság egyetértett a jogorvoslatot kezdeményező Legfőbb Ügyészséggel abban, hogy a táblabíróság a hatályon kívül helyezés indoklásában megjelölt hiányosságokat pótolhatta volna a másodfokú eljárásban, azaz az elsőfokú ítéletet érdemben kellett volna felülbírálnia.

Ha jogi következménye nincs is a keddi döntésnek, politikai annál inkább, ugyanis ezek után a kormánypártok könnyen kampánytémává emelhetik a most elhangzottakat, kimondva, hogy a terrorizmussal vádolt Ahmed H.-t el kellett volna ítélni a másodfoknak is.

Az indoklás szerint az ítélőtábla döntési helyzetben volt, de nem döntött, ráadásul a per már le is zárulhatott volna a Kúria szerint, de a megismételt elsőfokú eljárással tovább húzódik az ügy. Azt Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője is elismerte az ülés után, hogy a Kúria mostani döntése Ahmed H. megismételt ügyét nem befolyásolja, de az ítélekzési gyakorlatnak általában része lehet a legfőbb bírói fórum iránymutatása.

Szegeden a per január 8-án tanúk és a vádlott korábbi vallomásainak ismertetésével folytatódik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Durvul a Brexit-vita

Durvul a Brexit-vita

Sípályára irányította a GPS két magyar autóját Ausztriában

Sípályára irányította a GPS két magyar autóját Ausztriában

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot