Az Emmi megerősítette, hogy nyugat-nílusi láz miatt halt meg két magyar

Az Emmi megerősítette, hogy nyugat-nílusi láz miatt halt meg két magyar

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Két idősebb férfi halt bele a betegségbe, mindketten Szolnok megyeiek.

Két magyar halt meg nyugat-nílusi láz miatt az idén – erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága kedden az MTI-nek.

Hétfőn a Weborvos írt arról, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss jelentése szerint a vírus miatt 26-an meghaltak, köztük két magyar.

Az egészségügyi államtitkárság szerint két idősebb férfi halt meg a betegségben Szolnok megyében, mindketten több különböző krónikus alapbetegségben is szenvedtek. Mindkettőjüknél a nyugat-nílusi láz legsúlyosabb formája, vírusos agyvelőgyulladás alakult ki.

A nyugat-nílusi láz szezonja Magyarországon általában június-augusztusban kezdődik és novemberig tart. Mivel a szezon már véget ért, óvintézkedésekre nincs szükség – közölték.

A Weborvos hétfői cikke szerint idén június 1-je és november 9-e között összesen 202-en fertőződtek meg az Európai Unió tagországaiban a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázzal. A legtöbben, 66-an Romániában betegedtek meg. Olaszországban 57, Görögországban 47 megbetegedést regisztráltak, és Magyarországon is már 20 esetet jelentettek.

Az uniós országok közül még Horvátországból, Ausztriából, Franciaországból és Bulgáriából jelentettek fertőzést. Ezeken felül Szerbiában, Törökországban és Izraelben is regisztráltak fertőzéseket.

A fertőzés következtében Romániában haltak meg a legtöbben. Ezen felül Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Horvátországban, Szerbiában és Törökországban okozott még halálozást a nyugat-nílusi láz.

A nyugat-nílusi láz a betegek kis részénél súlyos idegrendszeri tünetek is okoz. A fertőzés szezonja június és november közé tehető. A legtöbb beteget augusztusban és szeptemberben regisztrálják. Az ECDC a vérellátás biztonsága miatt nyomon kíséri a nyugat-nílusi láz terjedését, mert az unió idevonatkozó irányelve szerint azokon a területeken, ahol a nyugat-nílusi láz felbukkan, ajánlott elhalasztani a véradást.