Orbánék szerint a világ egyik legfontosabb vezetője érkezik vasárnap Budapestre

Orbánék szerint a világ egyik legfontosabb vezetője érkezik vasárnap Budapestre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénteki, brüsszeli keleti csúcs után a kínai miniszterelnököt fogadja itthon Orbán Viktor.

Brüsszelbe utazik csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, hogy részt vegyen a keleti partnerség ötödik csúcstalálkozóján. Az esemény alkalmat ad a magyar kormányfőnek arra, hogy további konzultációkat folytasson a kisebbségi jogokat durván korlátozó új ukrán oktatási törvényről – ezt mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A keleti partnerséget 2009-ben indították, hogy előmozdítsák a politikai társulást és a gazdasági integrációt az EU és hat kelet-európai partnerország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország, illetve Ukrajna között.

Az Európai Tanács tájékoztatója szerint a pénteki csúcstalálkozón áttekintik majd, milyen eredményeket értek el a legutóbbi, 2015-ben Rigában tartott egyeztetés óta.

Havasi Bertalan az MTI szerint azt is közölte: a magyar diplomácia "rekordévének" eseményei vasárnaptól folytatódnak, akkor érkezik ugyanis Magyarországra a világ egyik legfontosabb vezetője, Kína miniszterelnöke.

Li Ko-csiang vezetésével tartják meg hétfőn a Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködési keretének (16+1) soron következő csúcstalálkozóját Budapesten. Kedden Orbán Viktor és Li Ko-csiang kétoldalú, hivatalos államközi tárgyalást is folytat egymással.