Handó Tünde a célkeresztben: az OBT nyíltan vállalja a küzdelmet

Handó Tünde a célkeresztben: az OBT nyíltan vállalja a küzdelmet

Utolsó frissítés:

Pálmai Erika Szerző:

Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

Nyíltan háborúzik Handó Tünde, a bírói hivatal elnöke és az ellenőrzésére hivatott, frissen megválasztott Országos Bírói Testület.

„Alkotmányos kötelezettségeink teljesítése során elsődleges feladatunknak tekintjük a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság érvényre juttatását”

– ez áll abban a nyilatkozatban, amit a ma megalakult új Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai jegyeznek. Már ebből kihallatszik, hogy szerintük ezek jelenleg nem jutnak kellően érvényre. Hozzáteszik: „elkötelezettek vagyunk abban, hogy a központi igazgatás felügyeletének ellátása során átlátható döntéshozatallal, őszinte párbeszéddel és a hivatásrendek együttműködésével segítsék elő a magas színvonalú, hatékony és időszerű ítélkezést”.

Az OBT új tagjai a nemzetközi kapcsolataikban is megjelenítik majd a jogállamiság és a magyar igazságszolgáltatás értékeit. A fenti nyilatkozat alapján nem tűnik túlzó következtetésnek, hogy igencsak kritikus hangvételű OBT fogja felügyelni a jövőben az OBH-elnök egyre erősebben vitatott tevékenységét.

Az új tanács tagjainak megválasztása a változtatás igényét jelzi

– erről már Hilbert Edit, az OBT soros elnöke beszélt az alakuló ülésen, amelynek már a helyszíne is szimbolikus volt. Az első ülést ugyanis Handó Tünde székhelye helyett a Kúrián tartották.

Hilbert Edit
©

Hilbert meggyőződése szerint az új testület – amely lefedi a teljes bírói kart – meg tud felelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. Hilbert személye pedig amúgy is pikáns: a Budapestkörnyéki Törvényszék elnöke Handó Tünde helyetteséből lett az egyik legfőbb kritikusa. S nem mellesleg egyike azoknak, akik bíróságon támadták meg a jelenlegi igazgatási rendszert.

Hilbert szerint visszaélésre ad lehetőséget a fegyelmik osztásának rendszere. Handó Tünde ugyanis ezen az úton befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott testület összetételét. Hilbert emiatt az Alkotmánybírósághoz is fordult. Az OBT elnöke a fenyegetést saját bőrén is érezhette: Handó éppen a tanács megválasztásának hajrájában kezdeményezett ellene fegyelmit, amelynek megindulása eleve kizárta volna, hogy a BKT elnöke elinduljon a megmérettetésen. Ám – bár Hilbert beadványát az Ab formai okokra hivatkozva elutasította – a szolgálati bíróság nemet mondott a fegyelmire, mondván, nem lehet Hilberttel szemben fegyelmi vétséget megállapítani.

Ugyancsak az új OBT tagja lett Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája, aki pedig azért perelte Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

Handó Tünde
©

Hilbert és Vasvári mellett

ellenőrizi majd a bírósági szervezet első emberének tevékenységét.

Az alakuló ülésen Handó csak röviden beszélt arról, hogy az új igazgatási modell csak akkor tud működni, ha egyensúlyban vannak a szereplők. Egy az alakuló ülés napjára időzített interjúval azonban máris nekiment a kritikusainak.

„Úgy látom, az elmúlt időszakban megjelent álhírek révén sikerült megtalálni olyan bírói hangokat, amelyek a szervezeten belül nem szólalnak meg, azon kívül viszont szívesen osztanak meg hangulatkeltő félinformációkat, vagy egyszerű hazugságokat. Sajnos vannak, akik rövidlátó módon, saját egyéni érdekeiket előtérbe helyezve kockára teszik 11 ezer ember munkájának az eredményeit”

– fogalmazott Handó a valódi újságból kormányközelivé silányult Origónak. Figyelemre méltó, hogy a bírósági szervezeten belüli problémákat rendszeresen feltáró HVG-nek, ugyanakkor nem kíván interjút adni. Lapunk hónapok óta hiába kéri erre az OBH elnökét.

Hozzászólások