szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután a Kúria új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, most hatályon kívül helyezték a Munkácsy-festményt védetté nyilvánító határozatot.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtökön azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította Munkácsy Mihály Golgota című festményét.

Az ügyben a Kúria tavaly helyezte hatályon kívül a védetté nyilvánításról szóló per jopgerős ítéletét, új eljárásra kötelezve az elsőfokú bíróságot. A megismételt elsőfokú eljárás jogerős ítéletének indoklásakor a bíróság most kiemelte: a Kúria az ügyben kelt 2017. júliusi végzésében egyértelmű iránymutatást adott arról, hogy szigorúan el kell határolni az állam közhatalmi és tulajdonosi minőségét.

A bíróság megállapította, hogy a védetté nyilvánítási eljárás közvetlenül összefüggött a festmény eladásáról szóló tárgyalások elakadásával, így sérült a festmény tulajdonosa, Pákh Imre joga a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogállamiság alapelve is - indokolta döntését a bíróság, amely szerint az állam közhatalmi aktusa, vagyis a védetté nyilvánítási eljárás megindítása és az erről szóló döntés a jogbiztonság alapelvével ütközve jelentős módosulást eredményezett a felek magánjogi jogviszonyában.

Munkácsy Mihály Golgota című festményét a külföldi tulajdonosok 1991 novemberében szállíttatták Magyarországra az Egyesült Államokból, amikor a mű letéti szerződés alapján a restaurálását követően a debreceni Déri Múzeumba került. A festményt 2003-ban a felperes Pákh Imre vásárolta meg, aki az Amerikai Egyesült Államok állampolgára.

Pákh és a magyar állam képviselői között tárgyalások kezdődtek a festmény eladásáról, de ezek nem vezettek eredményre, majd miután Pákh Imre 2015. júniusában bejelentette, hogy elszállíttatja a múzeumból a festményt, az elsőfokú kulturális örökségvédelmi hatóság hivatalból védetté nyilvánította a művet, rögzítve azt is, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről. Az indoklásban a hatóság kiemelte, hogy visszaviteli kötelezettség a mű tekintetében nem állapítható meg.

Pákh fellebbezett, de a hatóság a másodfokú határozatában is helybenhagyta az elsőfokú határozatot. Pákh ekkor bírósághoz fordult, de első fokon a keresetét elutasították. Miután Pákh a Kúriához fordult, az hatályon kívül helyezte az ítéletet és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és határozat hozatalára utasította.

A megismételt eljárásban Pákh Imre az örökségvédelmi hatóság korábbi határozatának felülvizsgálata mellett azt is kérte a bíróságtól, hogy kötelezzék az alperest új eljárásra, ám erről a bíróság ítéletében nem döntött. Az alperes a perben a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ jogutódja, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt. Az ítélet ellen a fellebbezésnek helye nincs, ugyanakkor a peres felek kérhetnek felülvizsgálatot a Kúriától hatvan napon belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Jogerősen védetté vált Munkácsy Golgotája

Innentől kezdve az államosításra kiszemelt Munkácsy-festményt csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból. Korábban a tulajdonos, Pákh Imre műgyűjtő kilencmillió dollárt kért a képért, és azt állította, egy orosz vevő is érdeklődik iránta.