Megvan a kapocs a Fidesz és a miskolci választás névdublőre között

Megvan a kapocs a Fidesz és a miskolci választás névdublőre között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Emlékeznek még, amikor egy hete lelepleztük, hogy a miskolci időközi választás egyik, függetlenként induló névdublőr jelöltjét a Fidesz küldhette rá a győzelemre esélyes ellenzékire? Most a másik "fura" jelölt baráti köre tűnik erősen árulkodónak. És a háttérben felbukkan Tállai "benzinárcsökkentő" András is.

Alig két hét van hátra a július 15-én tartandó miskolci időközi önkormányzati választásokig, de egyetlen plakátját, szórólapját, fórumát (egyáltalán: megnyilatkozását) nem látták még az ott élők a függetlenként induló Erdei Sándornak.

Mármint a másodikként nyilvántartásba vettnek, merthogy – amint azt korábban többször megírtuk – a választáson két Erdei Sándor is jelölt. Az „eredeti”, az évekkel ezelőtt Rokker Zsolttiként ismertté vált humorista már másfél hónapja bejelentette indulását, a második viszont csak egy héttel azután jelentkezett be, hogy névrokonáról kiderült: a hódmezővásárhelyi stratégiát követve, az MSZP-től az LMP-n át a Jobbikig a teljes ellenzék támogatja, így meglehetősen jók az esélyei a Fidesz jelöltjével, Nagy Ákos ügyvéddel szemben.

A két Erdeit pillanatnyilag csak a születési évszámuk különbözteti meg a szavazólapon: Rokker Zsoltti emiatt már kampányolni is a megkülönböztető jelzésével, Erdei Sándor (1976)-ként kampányol, a másik, az 1983-ban született pedig, ahogy említettük, sehogy.

©

Bár az kezdettől egyértelmű volt, hogy a választók megzavarására alkalmas névazonosság elsősorban a kormánypártok érdeke lehet (hiszen ha csak néhány száz embert sikerül eltéríteni a győzelemre esélyes ellenzéki jelölttől, már az is Nagy Ákos malmára hajthatja a vizet), létező kapcsolatot nem lehetett felmutatni a jelölt és a kormánypárt között.

Gyanús jelek az indulás körül azért voltak: az például, hogy a férfi, akiről a hvg.hu kiderítette, hogy Nyékládházán él és Tiszaújvárosban dolgozik, vagyis semmi köze Miskolchoz, egyik napról a másikra letörölt, illetve zárttá tett minden korábbi képet és bejegyzést a Facebook-profilján. Ezt követően nemcsak telefonon zárkózott el a nyilatkozattól, de beazonosítása után rögtön egy közleményt is kiadott, hogy ne zaklassa a sajtó, majd előáll, ha mondavalója lesz. Később személyesen, nyékládházi otthonánál is próbáltuk kifaggatni a terveiről és a motivációjáról, de akkor és azóta sem volt hajlandó erről semmit mondani.

Hiányzik a szikra (is)

Információink szerint ugyanakkor nem is nagyon lenne mit: több mint egy tucat, őt és a helyi viszonyokat is ismerő nyékládházival beszéltünk ugyanis az elmúlt napokban – köztük a helyi közélet résztvevőivel és a férfi egészen közeli ismerőseivel –, akik egybehangzóan állítják: a 35 éves Erdei sosem politizált. Bár édesapja, a már elhunyt Erdei József MDF-alapító, helyben nagyon aktív MDF-es képviselő volt, a fiában, azt mondják, sosem látták ezt a szikrát.

A kétgyerekes, műszaki végzettségű Erdeit átlagos, csendes férfiként ismerik, úgyhogy a beszámolók szerint még a család közeli barátai, sőt, rokonai is meglepődtek, mikor kiderült, hogy jelölt lett Miskolcon. Az indulással ugyanis nemhogy nem dicsekedett, de kifejezetten titkolta még előttük is. Amióta pedig kiderült az ügy, a korábbinál is kevesebbet mutatkozik.

©

Forrásaink állítják, a férfit Nyékládháza fideszes országgyűlési képviselője, Tállai "benzinárcsökkentő" András, és a város vele évek óta jó kapcsolatot ápoló, ugyancsak fideszes polgármestere, Surmann Antal segítségével „találta meg” a Fidesz, amikor biztossá vált a kormánypárti jelöltre veszélyes miskolci ellenzéki összefogás, és a pártban kiötlötték, hogy egy névrokonnal kellene voksokat szipkázni az „igazi” Erdei Sándortól.

Az ötlet információink szerint a Miskolcon mostanában gyakran felbukkanó Kubatov Gábor pártigazgatóé, a „kivitelezés” pedig úgy került a Surmann–Tállai-különítményhez, hogy – amikor Miskolcon nem találtak hirtelen előhúzható másik Erdei Sándort – ők tudtak szállítani egyet.

Surmann Antal a nyékládházi Fidesz-szervezet vezetője is, Tállai pedig a térség fideszes választókerületi elnöke, aki korábban volt, hogy a munkatársaként mutatta be Surmannt (aki amúgy csak az előző polgármester lemondása miatt tartott, április 22-i időközi választás óta vezeti a várost, előtte a település alpolgármestere, még korábban önkormányzati képviselője volt). A helyiek beszámolója szerint Tállai Andrást csak azóta látni Nyékládházán, amióta Surmann előrelépett, azóta viszont nagyon gyakran: a volt NAV-elnök személyes Facebook-oldala is tele van a nyékládházi eseményeken készült közös fotóikkal.

Surmann Antal és Tállai András Nyékládházán
©

A „kapocs” a nyékládházi Erdei Sándor és a Fidesz között a polgármesterrel való személyes ismeretségen túl információink szerint az, hogy Erdei Sándor jó barátja Surmann Antal öccsének és a polgármester egyik legfontosabb háttérembere, Kublik Zoltán fiának is. Az idősebb Kublik korábban maga is önkormányzati képviselő volt a településen – természetesen a Fidesz színeiben.

Az összefüggésekről megkérdeztük Tállai Andrást és Surmann Antalt is: Tállai azonban úgy tett, mintha még azzal sem lenne képben, hogy egyáltalán időközi választás lesz Miskolcon, a nevekről és kapcsolatokról azt állította, hogy végképp nem tud semmit, ahogyan nem ismeri állítása szerint az ál-Erdei Sándort sem.

Surmann Antal ez utóbbit ugyan nem tagadta a hvg.hu-nak, de minden mást igen: a polgármesternek állítása szerint fogalma sincs, hogy miért indul a férfi egy miskolci választáson, mert erről nem beszélt vele, a névrokon-stratégiáról pedig, azt mondta, most hall először, és tagadta, hogy közreműködött volna benne.

Tállai András és Surmann Antal
©

A miskolci időközi másik kamujelöltjét, az ál-Erdei Sándorral egy napon nyilvántartásba vett Molnár Zsoltot már korábban lebuktatta a hvg.hu: a mindössze 19 éves, Ongán élő férfiról (akit gyaníthatóan azért indítottak el, hogy azokat az ellenzéki szavazókat is összezavarják, akikben csak az „ellenzék=Rokker Zsoltti"-képlet maradt meg, vagyis Zsolt keresztnevet keresnének a szavazólapon) kiderült, hogy évek óta a Fidesz aktivistájaként ténykedik, tagja helyi Fidelitasnak és az ongai Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek, a Facebook-profiljára feltöltött képein pedig vezető fideszes potentátok mellett az a Hubay György is ölelgeti, akinek helyéért az időközi választást rendezik és aki a hvg.hu-nak korábban azt állította, hogy nem is ismeri. Molnár Zsolt mellesleg még arra sem ügyelt, hogy letörölje oldaláról azokat a bejegyzéseket, amelyekben a voksolás fideszes jelöltjét – vagyis a saját riválisát – népszerűsíti.

Hozzászólások