Továbbra is nyakló nélkül költhetik a pénzt az EP-képviselők

Továbbra is nyakló nélkül költhetik a pénzt az EP-képviselők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Európában ugyanis leszavazták azt a javaslatot, ami kontrollt jelentett volna. A fideszes Járóka Lívia is az átláthatóság ellen szavazott.

Az Európai Parlament munkájában 751 képviselő vesz részt, ők a tiszteletdíjukon felül további juttatásokat is kapnak, ezek közül az egyik az általános költségtérítés (General Expenditure Allowance, röviden GEA). Ennek a célja a megválasztásuk szerinti tagállamban felmerülő költségek fedezése, például az irodáik fenntartása, a telefon- és postaköltségek, valamint a számítógépek beszerzésének, működtetésének és karbantartásának költsége, írja az Átlátszó.

A GEA összege körülbelül havi 1,3 millió forint:

Az összes képviselőnek ez évente 40 millió euró, 12 milliárd forint, amit az európai adófizetők állnak. Ráadásul ezeket a kiadásokat nem kell számlával igazolni, az esetlegesen fennmaradó összeget pedig visszafizetni sem kell, senki nem ellenőrzi, hogy mire költötték.

A GEA-költésekből botrány is lett, kiderült többek között, hogy több képviselő saját maguknak vagy pártjuknak fizetnek bérleti díjat. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke megígérte, hogy megreformálják a GEA elköltésére vonatkozó szabályokat, de ebből semmi sem lett.

2018. július 2-án az Európai Parlament 15 fős elnöksége (Tajani és a 14 alelnök) leszavazta azt a javaslatot, ami csökkenthette volna a GEA-val kapcsolatos visszaéléseket.

Pedig a javaslatban benne volt, vagyis lett volna, hogy:

Külön bankszámla lesz, ellenőrizhetőség ugyanakkor nem, mert az EP elnöksége 8:6 arányban leszavazta a javaslat erre vonatkozó részét. Az átláthatóság ellen voksolt az elnökség egyetlen magyar tagja, az Európai Néppárt által delegált fideszes Járóka Lívia is.

(Átlátszó, Politico, El Confidencial)

Hozzászólások