Szijjártó: Megállapodtunk, új amerikai egyetem jön Budapestre

Szijjártó: Megállapodtunk, új amerikai egyetem jön Budapestre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az indianai Notre Dame Egyetem indíthat képzéseket 2019 szeptemberétől a magyar fővárosban. Vegyészmérnöki, építőmérnöki és mechatronikai szakok lesznek elérhetők.

A magyar kormány és Indiana állam közötti felsőoktatási megállapodást írtak alá, amelynek nyomán egy újabb amerikai egyetem indíthatja el képzési programját Budapesten – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek.

Szijjártó szerint Magyarországnak kőkemény küzdelemben kell helytállnia a világgazdaság drámai változásai közepette, így az ország versenyképességét alapvetően határozza meg a felsőoktatás minősége, az, hogy milyen szakembereket tud képezni a magyar felsőoktatás. Ezért, tette hozzá, Magyarországnak az az érdeke, hogy a magyar felsőoktatási intézmények világszínvonalat képviselő külföldi egyetemekkel építsenek ki együttműködést.

Az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem az Egyesült Államokban az egyik legkomolyabb presztízzsel rendelkező felsőoktatási intézmény, mondta, amely 176 éves történelemre tekint vissza, és a 2018-as világranglistán a 150. helyet foglalja el.

A Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem között hosszú, két évtizedes múltra visszatekintő oktatási együttműködés van, amely korábban kisebb közös programok elindításáról, oktatócseréről szólt.

"Most azonban sikerült nyélbe ütni azt a megállapodást, amelynek értelmében a Notre Dame Egyetem világszínvonalú képzései közül hármat is elindít 2019 szeptemberétől Budapesten", így vegyészmérnöki, építőmérnöki és mechatronikai szakjai elindulnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel folytatott együttműködés keretében. Cserébe a Pázmány a Szentszéknél akkreditált, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában.

Ahhoz, hogy az egyetemek együttműködése újabb szintre léphessen, és a Notre Dame Egyetem elindíthassa képzéseit Budapesten, az új felsőoktatási törvény értelmében államközi megállapodást kellett kötni, amelyet Eric Holcomb indianai kormányzóval aláírtak – magyarázta Szijjártó, aki szerint a megállapodás "önmagán túlmutató jelentőséggel rendelkezik", mivel ezzel az egész magyar felsőoktatási rendszer erősödik.

Szerinte a külföldi befektetői közösség számára jó ajánlólevél lesz, hogy a Notre Dame Egyetem műszaki képzéseket indít Budapesten. Mindettől az ország versenyképességének növekedése és a befektetői közösség Magyarországról alkotott véleményének további javulása várható – tette hozzá.

Hozzászólások