Magánegyetem lehet a Corvinus

Magánegyetem lehet a Corvinus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A tervek szerint az Emmitől az innovációs tárcához, onnan pedig egy közalapítványhoz kerülne az intézmény fenntartása.

Magánkézbe kerülhet a Corvinus Egyetem – írja a 168 Óra. A portál megbízható forrásokra hivatkozva azt írja: a tervek szerint az intézmény kikerülne az Emmi fenntartása alól, és a jövőben már a Palkovics László vezette innovációs tárcához tartozna. Egy ilyen lépéshez ráadásul minden feltétel adott: az Országgyűlés honlapja szerint a kormányzati struktúra májusi változtatása a felsőoktatást is érintette, a változások lényege, hogy az innovációs és technológiai miniszter közreműködik az Emmit vezető miniszterrel agrár-, gazdaságtudományi, informatikai és műszaki képzési területeken vonatkozó, intézmények működését érintő hatósági jellegű döntéseiben.

A 168 Óra szerint a felsőoktatási törvényt is módosították mégpedig úgy, hogy az oktatásért felelős miniszter egyes állami intézmények fenntartói jogát megállapodással átruházhatja az innovációs és technológiai miniszterre.

A történetnek azonban itt nincs vége: a portál szerint a Corvinus nem maradna végleg az innovációs és technológiai miniszter kezében. Az intézmény ugyanis egy rövid közjátékot követően továbbvándorolna egy közalapítványhoz, amelyet direkt erre a célra hoznak létre. Vagyis a minisztérium átadná a Corvinus ingatlan- és egyéb vagyonát az új közalapítványnak, amit még egy alapítóösszeggel is megtámogatna. Az összeg nagyságáról több információ is kering, de az biztos, hogy százmilliárdos nagyságrendű tételről van szó. Az elképzelések szerint a Mol és az OTP is beszállna az közalapítványba, de más vállalatokkal is bővülhet a kör.

Hozzászólások