Jogerős: börtönben marad az olaszliszkai lincselés harmadrendű vádlottja

Jogerős: börtönben marad az olaszliszkai lincselés harmadrendű vádlottja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hiába tanúsított kifogástalan magatartást, a bírót ez nem hatotta meg.

Nem bocsátották feltételesen szabadlábra az olaszliszkai lincselés harmadrendű vádlottját. A Balassagyarmati Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró döntését, így a férfi, akit 2009-ben 15 év fegyházbüntetésre ítéltek, kifogástalan magaviselete ellenére börtönben marad – írja a 24.hu.

A bíró korábbi indoklásában azt írta, azért utasítja el a rab feltételes szabadon engedését, mert

a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodást kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra.

A másodfokú bíróság szerint a szabadon bocsátás nem alanyi jog, hanem csak egy lehetőség, amelyhez a kifogástalan viselkedés mellett az is szükséges, hogy a bíróság biztos legye abban, hogy az elkövető készen áll törvénytisztelő módon élni. Mivel az elítélt része volt annak a csoportnak, amelyik az áldozatot kirángatta az autójából, és részt vett Szögi Lajos agyonverésében is, nem biztos, hogy a továbbiakban nem jelent veszélyt a társadalomra.

2006-ban Szögi Lajos középső és legkisebb lányával autózott keresztül Olaszliszkán. Az autó elé hirtelen kiugrott egy 11 éves kislány, aki átszaladt az úton, majd az út menti árokba esett. A férfi megállt, hogy segítsen a gyereknek, de ebben a pillanatban felbukkant a kislány családja, akik kirángatták Szögit az autójából, és gyermekei szeme láttára agyonverték. A későbbi vizsgálatok szerint a kislány sérüléseihez nem volt köze az áldozat autójának.

Hozzászólások