szerző:
hvg.hu

Keményen üzent a kötvénysvindli miatt, ő is észrevette az ezekkel spekulálókat.

Interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök.  Az állami rádió riportere, Nagy Katalin először Erdogan török elnök látogatásáról kérdezte a kormányfőt, felidézve a "liberális vádakat", melyek szerint egy diktátorral barátkozunk.

Orbán elmondta, hogy véleménye szerint a török demokrácia állapota a törökök ügye, és "rossz nyugat-európai tempó" lenne kioktatni őket arról, hogy másképp kellene vezetni az országot. Ezt a megközelítést amúgy az amerikaiak hurcolták be szerinte, hogy joguk van elítélni egy országot, ha "másképpen szervezi az életét".

Elhangzott az is, hogy Magyarország biztonsága közvetlenül összefügg a török politikával, 4 millió migráns indulna meg, ha a törökök hagynák. Ezért érdekünk, hogy erős vezetője legyen Törökországnak. Orbán azt is mondta, hogy  Magyarország fantasztikus gazdasági teljesítményt nyújt, ehhez  aktív kereskedelmi politika kell, a törökökkel is.

A riporter megkérdezte, szóba kerülhet-e a jövő heti EU-csúcson a határvédelem átszervezésének ügye. Orbán azzal válaszolt, hogy "a tétek az asztalon vannak, minden szög kibújt a zsákból". Májusban EP-választás lesz, kampány van. Brüsszelben szerinte "bevándorláspárti többség van”, ami elveszhet, ezért most mindent át akarnak erőltetni. A Bizottság javaslata amúgy "horrorgyűjtemény”, csupa migráció és Soros György. Továbbá az EP liberális frakciója szórakozik Magyarországgal.

Ugyanakkor megbeszélték, hogy Amerikában is rájöttek, hogy mit kavar Soros György, ezt a „rejtőzködő hálózatot” részben mi hoztuk felszínre, így esélyt adtunk, hogy ezeket kiszoríthassák a politikából.

A miniszterelnök megosztotta alapvetéseit, miszerint ők abban hisznek, hogy a világ nemzetekre legyen osztva, a globalisták meg világkormányt akarnak. Magyarországon az ellenzék képviseli a globalizmust, de pártjai szárnyaszegettek, a civil szervezetek erősebbek náluk.

Spekulánsok a kötvények körül

A riporter felvetette, hogy az EP-választásba ezek a civil szervezetek is bekapcsolódnak, és lejáratják a nemzeti politikusokat. Mint mondta, valószínűleg a Transparency International is ezért írt jelentést a letelepedési kötvényekről és arról, hogy nem volt jó üzlet, viszont a közvetítők nagyon jól jártak. (A közvetítőcégek között van olyan, amely megannyi jel szerint Habony Árpádhoz is kötődik, a jogosultakat pedig a Rogán Antal vezette bizottság jelölte ki.)

Orbán azzal válaszolt, hogy 2010-ben Magyarország kiszolgáltatott helyzetben volt, óriási harcokat kellett vívni a pénzügyi túlélésért. A kötvények ehhez kellettek. Viszont "ahol hús van, ott légy is van", tehát spekulánsok felbukkanhattak a pénz körül, de őket Soros Györgyhöz hasonlóan el kell hessenteni. A riporter nem kérdezett rá, hogy ebben az esetben Rogán Antal és Habony Árpád milyen hessentésre számítson.

Elhangzott, hogy az ENSZ is a migráció szervezésével foglalkozik, nekünk pedig világossá kell tenni, hogy ránk nem vonatkoznak ezek a direktívák.

Tarlós István főpolgármester-jelöltségéről Orbán azt mondta, nem ő vette rá, hanem inkább a kerületi polgármesterek kérését tolmácsolta. Elmondása szerint Tarlósnak voltak feltételei, különösen a budapesti fejlesztésekbe igényelt nagyobb beleszólást.

Végül az otthonápolási díj emeléséről esett szó, Orbán elismerte, hogy ez fizikailag és lelkileg is megterhelő munka, amelynek ellentételezése 2022-ig fogja elérni a minimálbér összegét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó