szerző:
Gergely Zsófia

A rövid lejárati idő miatt így költséghatékony a megrendelésük – ezzel próbálja magyarázni a Kásler Miklós alá szervezett új Nemzeti Népegészségügyi Központ, miért fogytak el az alapvető felszerelések az állami járványügyi és diagnosztikai központban, és így miért áll le még halálos kórok vizsgálata is. Ez bizonyos tesztekre még igaz is lehetne, de akkor ez eddig is így történt volna, másrészt a központi laborokban már a gázpalack és a fertőtlenítőszer is fogytán van, amik nem éppen rövid lejáratú dolgok. A szintén fogytán lévő gumikesztyűkre pedig azt írták: a közvetlen felettes dolga ellenőrizni, hogy van-e kesztyű az állami laboratóriumokban dolgozó szakembereken, és nekik senki nem szólt, hogy nincs mit felhúzniuk. A magyar járványbiztonság mindenesetre "Európában is egyedülálló".

Óriási botrány lett keddi cikkünkből, amelyben megírtuk, hogy még a legalapvetőbb felszerelések is hiányoznak az állami járványügy központi intézetében, így még olyan kórokozók vizsgálata is leállhat, mint az akár halálos végkimenetel nyugat-nílusi láz. A birtokunkba került belső levelezés bizonyítja, hogy a nemrég felállított Nemzeti Népegészségügyi Központba átszervezett Klinikai és Járványügyi Mikrobiológiai Igazgatóságon már összeíratták, milyen felszerelések hiányoznak és ezért milyen elemi fontosságú tesztek, elemzések állnak, és hogy a biológusok úgy dolgoznak, hogy már az utolsó gázpalackot használják a laborokban – itt elolvashatja a teljes cikket. A leállás veszélye azt követően merült fel, hogy Kásler Miklós miniszter alá szervezték át – pontosabban pár év után visszaszervezték – ezt a területet.

Eljuttattuk a szaktárcához a felmerült, súlyos problémákra vonatkozó részletes kérdéssorunkat, de hivatalos válaszuk csak cikkünk megjelenését követően érkezett meg, ráadásul pontokba szedett, tételesen felsorolt kérdéseink közül gyakorlatilag semmire nem kaptunk érdemi választ, illetve még a hvg.hu-t vádolták pánikkeltéssel. „Felhívjuk a figyelmét, hogy sugalmazó kérdései alkalmasak arra, hogy az Európában is egyedülálló hazai közegészségügyi-járványügyi biztonságot, az abba vetett hitet megzavarják, végső esetben pánikot keltsenek” – írták, hozzátéve, hogy „nincs olyan helyzet, amely bármilyen módon veszélyeztetné a közegészségügyi helyzetet”.

Azért nincs, mert így költséghatékony megrendelni

A konkrét, hiányzó felszereléseket pedig – vezető vagy illetékes nevesítése, aláírása nélkül – maga az új Nemzeti Népegészségügyi Központ azzal magyarázta, hogy „a laboratóriumokban használt számos reagens esetében a rövid lejárat okán jelentős készletek halmozása helyett, a szükség esetén történő beszerzés a költséghatékonyabb, és ez nem szükségszerűen befolyásolja a vizsgálat végrehajtásának biztonságát”.

Ezek szerint – ahogy megírtuk – a fertőtlenítőszer, a laboratóriumkban oxigénhiányos környezetet biztosító berendezés megfelelő ékszíja és a gázpalackok is azért vannak fogytán, mert ezek „rövid lejáratú idejűek”.

De Káslerék szerint nincs ok aggodalomra, mert „a készleten nem lévő laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges anyagok” beszerzése és kiszállíttatása – esetleges sürgős vizsgálatok esetében – nagyon gyorsan meg tud történni.

Azt is megírtuk, hogy a járványügyi és a betegek mintáit országosan tesztelő laborokban úgy dolgoznak, hogy még a gumikesztyűvel is spórolni kell, elvileg ezeket nem lehetne többször használni, de muszáj, mert már rég elfogyott volna.

Nem érkezett jelzés a fogyóban lévő gumikesztyűről

Úgy tűnik, hogy az új nemzeti központ szövegértési nehézséggel (is) küzd, mert erre azt válaszolták, hogy „a munkavédelmi eszközök használata a dolgozók számára kötelező, ennek ellenőrzése elsődlegesen a közvetlen munkahelyi vezető felelőssége, e nélkül (például kesztyű) a munkavégzés meg sem kezdhető”. Már pedig a vezetéshez nem érkezett „olyan jelzés munkahelyi vezető részéről, amely szerint a munkavédelmi eszközök hiánya miatt nem tudták a dolgozók a feladataikat végezni”.

Az új Nemzeti Népegészségügyi Központot arra kértük, hogy második nekifutásra próbáljanak érdemi magyarázatot adni a kialakult népegészségügyi problémára.

képünk illusztráció
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Tudományos mérföldkő: kikeltek a növényi magok a Hold "sötét oldalán"

Tudományos mérföldkő: kikeltek a növényi magok a Hold "sötét oldalán"

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Roham indult a SZÉP-kártyákért