Ignatieff: Mindenképp megnyitjuk a bécsi kampuszt

Ignatieff: Mindenképp megnyitjuk a bécsi kampuszt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A CEU rektora a diákok és tanárok előtt már bejelentette, ha egy hónapon belül nincs megállapodás a kormánnyal, a CEU lényege Bécsbe költözik. Most sajtótájékoztatón magyarázta ugyanezt.

A CEU rektora, Michael Ignatieff kezdésként egy közleményt olvasott fel a sajtótájékoztatón, amely a 2017-es törvénnyel kezdődik (a felsőoktatási törvény módosításával írták elő működési feltételként a külföldi campus létesítését illetve a nemzetközi megállapodás megkötését). Azt mondja, a CEU mindenben megfelel a paragrafusoknak.

A magyar kormány meg is látogatta a New York-i campuszt. El is ismerték, hogy a CEU mindenben megfelel a törvényeknek.

Az amerikai nagykövetnek pár hete megmondta a magyar kormány képviselője, hogy nem fogja aláírni az általa egyébként szóban már elfogadott megállapodást

- árulta el Ignatieff.

"De mi még mindig azon dolgozunk, hogy maradhassunk. Még van rá egy hónap, a december 1-i határidőig. Azon túl törvénytelenné válna az oktatásuk egy része" - tette hozzá. "Bécs tárt karokkal vár minket, de mi annyi programot Budapesten tartunk, amennyit csak lehet. Nem lehet elüldözni minket, csak az amerikai diplomát adó képzéseinket."

©

Ignatieff miután bejelnetette: ha egy hónapon belül nincs megállapodás, Bécsbe költözik a CEU lényeges része, megköszönte a támogatást az amerikai nagykövetnek, aki dolgozik a megoldáson, New York államnak, és a teljes magyar nyilvánosságnak és támogatóiknak.

Liviu Matei rektorhelyettes szerint

1956 óta most kergeti el a legtöbb állampolgárát a magyar kormány.

Mert a Bécsbe költözés kikényszerített, sok pénzt éget el, és számtalan embert érint.

Fodor Éva, a CEU társadalom- és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettese azt mondta, hogy minden megtesznek, hogy az egyetem budapesti központja az oktatás helyszíne maradjon. Megannyi programot futtatnak majd.

Nem Soros parancsol

Michael Ignatieff beszélt arról is, Soros György a döntésbe csak annyira szólt bele, hogy tagja a 21 tagú felügyelő bizottságban. Ott csak egy szavazata van, mint mindenkinek. A CEU csodálja Soros György példáját, de parancsokat nem fogad.

Nem az ő dolguk, hogy az amerikai kormány mit szól a költözéshez.

Mi egy oktatási intézmény vagyunk, az isten szerelmére, a következményekkel számoljon a kormány.

Ignatieff bejelentette,

ha a magyar kormány aláírja az együttműködést, akkor is megnyitjuk a bécsi fiókintézményt. Egy biztos: mostantól kétkampuszos egyetem vagyunk. S minél több részét akarjuk Budapesten tartani.

A CEU kiadott egy közleményt is a döntésről, azt írták, kampuszt nyitnak Bécsben, hogy az amerikai diplomát adó képzések 2019-től is biztosítva legyenek, az egyetem megőrzi tanszabadságát. A Kuratórium bejelentése szerint

az amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új bécsi kampuszán fognak tanulni,

a Kuratórium december elsejével hagyta jóvá a költözést, miután a kormány még nem írta alá azt a nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New York-ban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten.

Ignatieff az oktatókat, diákokat és munkatársakat külön levélben is tájékoztatta. Azt írja, mindent megtettek, hogy megfeleljenek a törvénynek, "számos alkalommal jeleztük, hogy nyitottak vagyunk minden olyan megoldásra, amely garantálja intézményünk integritását és tanszabadságát. Addig vártunk, amíg lehetséges volt, de a Kuratórium úgy döntött: nem várhatunk tovább."

A 2019-20-as tanév elsőéves hallgatói Bécsben kezdik meg tanulmányaikat, és ott kapják meg amerikai akkreditációjú diplomájukat. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd.

Nyivlánosságra hoztak több levelet is, melyben New York Állam Oktatási Hivatala megerősíti, hogy a CEU oktatási tevékenységet végez New York Állambéli kampuszán. Kásler Miklós miniszternek küldték a leveleket, az elsőt júnuius 20-án,

a másikat augusztus 24-én.

 

Hozzászólások