szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York Times újságírója Budapesten járt, az alábbi megállapításokat tette: az Orbán-rendszer rosszabb, mint a republikánusok, de ők is ezen az úton haladnak, Kínánál vagy az oroszoknál viszont még jobbak vagyunk. A Fideszt szélsőjobboldalinak, Magyarországot az egyik legfiatalabb autoriter rendszernek nevezte.

A New York Times újságírója egy konferencia miatt 3 napot töltött Budapesten. Azt írja: első látásra a magyar főváros olyan, mint egy csomó nyugat-európai vagy észak-amerikai nagyváros: tele van lenyűgöző XIX. századi történelmi műemlékekkel, és pezsgő az élet.

Pedig az utóbbi időben, írja, Budapestről azért lehetett sokat olvasni a nemzetközi médiában, mert

a világ egyik legfiatalabb autokráciája van itt kiépülőben, Orbán Viktor miniszterelnök és az ő szélsőjobboldali-nacionalista pártja, a Fidesz által. A magyar rendszert egyre többször hasonlítják Oroszországhoz és Kínához.

De olyan szinten mégsem tart a magyar demokrácia, mint a fent említett országokban, az ellenzékieket például nem börtönzik be. Amit azonban Orbánék csináltak: saját szövetségeseik kezébe adják a média egyre nagyobb részét, ezek a médiumok pedig következetesen nem számolnak be a Fidesznek kellemetlen ügyekről, illetve megcsorbították az igazságszolgáltatás függetlenségét is, egyebek között ezeket említi az amerikai újságíró.

Orbánt ezután a republikánusokhoz hasonlítja, azt állítja, ők is az orbáni úton indultak el, noha

az amerikai demokrácia sokkal egészségesebb, mint a magyar, és az is marad,

azonban a republikánusok is állandóan ugyanúgy meg akarják változtatni az alkotmányt például, mint Orbánék. Ahogy a sorosozást is Orbánék után kezdték el Amerikában.

Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre gyakoribb, hogy nyugati médiumok a magyar demokrácia súlyos romlásával foglalkoznak. Ezek közül csak néhány példát talál itt, itt, itt és itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak