szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben egyes fontos területeken alig marad, aki dolgozzon, sorra nevezik ki a miniszteri biztosokat.

Miközben folyik a köztisztviselői kar leépítése, és nagyon fontos területeken alig marad, aki dolgozzon, a Hivatalos Értesítő tele van új, jól fizetett miniszteri biztosok kinevezésével.

Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök például Takács Szabolcsot nevezte ki két évre „a 2020. évi Dubaji Világkiállításon történő magyar megjelenés előmozdításával kapcsolatos diplomáciai feladatok ellátására”. Takács egyébként egy másik szervezeti egység, a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség államtitkára, de Rogán, mint jelzi, a turizmus területén fennálló feladatkörével összefüggésben volt illetékes a kinevezésre. Az új biztos a havi csaknem egy millió forintos államtitkári fizetése mellé ezentúl kap egy kereken 750 000 forintos helyettes államtitkári fizetést is a pluszfeladat ellátásáért.

Egy sor új megbízást osztott ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, annak ellenére, hogy tárcájánál 9 államtitkár és 20 helyettes államtitkár működik. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az előző Orbán-kormány kulturális államtitkára most utóda, Fekete Péter keze alá dolgozik majd: összehangolja „a kulturális alapellátás kiterjesztésének prioritási rendjét és szempontrendszerét”, továbbá előkészíti „a kulturális alapellátás statisztikai mutatóihoz tartozó adatok gyűjtésének, informatikai kezelésének és értékelésének rendszerét és a szükséges informatikai fejlesztés tartalmát”.

Petneházy Szabolcs Attila volt nyíregyházi színész, az előző ciklusban fideszes országgyűlési képviselő „a magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos” lesz, aki egyebek közt felméri a Kárpát-medencei kulturális intézmények szakmai és fejlesztési lehetőségeit, kapcsolatot tart a magyar nyelvű színházakkal, folyamatosan egyeztet a szakmai fórumokkal és műhelyekkel.

Rónaszékiné Keresztes Mónika, szintén volt képviselő és Fidesz-választókerületi elnök a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos lesz. Garai Péter, aki idén júniusig az EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár volt, mostantól biztosként a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program eredményes végrehajtásához kapcsolódó feladatokat koordinálja.

A felsoroltak mind megkapják az említett helyettes államtitkári díjazást, és külön titkárságot a minisztériumban. A miniszter ezen kívül meghosszabbította öt eddig is működött biztos megbízatását.

Végül egy új kinevezett, aki nem kap se pénzt a külön munkáért, se titkárságot: Szentes Tamás, aki május végéig helyettes államtitkárként országos tisztifőorvosi feladatot látott el, a „hajléktalan ellátás” (valószínűleg inkább a hajléktalan-ellátás) koordinációjáért lesz felelős. A miniszteri utasítás szerint összehangolja az ezzel kapcsolatos jogalkotási folyamatokat, közreműködik a hajléktalan ellátáshoz kapcsolódó állami és önkormányzati feladatok összehangolásában, részt vesz „a hajléktalan életútkövetéshez kapcsolódó informatikai rendszerfejlesztés” irányításában, a hajléktalan-ellátás finanszírozásának átalakításában, továbbá részt vesz a hajléktalanok társadalmi reintegrációjához kapcsolódó feladatok tervezésének és megvalósításának az irányításában, különös tekintettel a hajléktalanok munkaerőpiacra történő beléptetésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!