szerző:
hvg.hu

Az Egyetem téren gyűlt össze a tömeg, beszédet mondott Fekete-Győr András és Szél Bernadett.

Pénteken ismét sokan gyűltek össze Budapest utcáin, hogy a CEU-ért tüntessenek. A demonstrációt a Momentum hirdette meg, Fekete-Győr András, a párt elnöke akkor azt mondta: ha a kormány továbbra sem hajlandó aláírni az egyetem magyarországi működését garantáló államközi megállapodást, november 16-án, „félidőben” ismét utcára vonulnak. Hozzátette, szerinte van esély meghátrálásra bírni a kormányt, és elérni, hogy "Orbán aláírja a békeszerződést", de azért harcolni kell.

A CEU vezetése december 1-ig adott időt a magyar kormánynak, hogy aláírja azt a megállapodást az egyetem székhelyállamával, New York állammal, amely már csaknem egy éve készen van, és amely kimondja: a CEU minden feltételt teljesített, amit a magyar felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása előír. Ha a megállapodást nem írják alá, a CEU kénytelen lesz Bécsben folytatni amerikai akkreditációjú képzéseit.

Mivel a kormány nem lépett, péntek este ismét sokan utcára vonultak. Október 26-án, a párt legutóbbi tüntetésén nagyjából 500-1000 ember jelent meg, a szervezők úgy vélték, egy nap alatt ez is eredmény, de azért ők is látják a különbséget a mostani, illetve a másfél évvel ezelőtti – több tízezres – tüntetések között.

A tömeg pénteken az Egyetem téren gyűlt össze, amely este 7 órára szinte teljesen megtelt. Mécs János, a CEU joghallgatója arról beszélt: az egyetem itthon nyújt világszínvonalú képzést, amitől a kormány – ha nem írja alá a szerződést – magyar fiatalokat foszt meg. Hozzátette, egy rossz alkotmányt ki lehet javítani, de egy tönkretett társadalmat már nem ilyen könnyű "megjavítani".

©

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja azt hangsúlyozta: aki a CEU-t tönkreteszi, az ezzel Budapestnek is árt. Szerinte a város lassan a NER-lovagok játszóterévé válik.

©

Ezután Szél Bernadett független politikus mondott beszédet. Hangsúlyozta: a CEU egy szabad egyetem, és éppen ez a szabadság az, ami megrémíti a kormányt – azt a kormányt, amely politikusbűnözőket rejteget, ezzel azt sugallva, hogy tagjai a törvényen felül állnak. Szél szerint ugyanakkor azoknak is vannak eszközeik, akik nem értenek egyet a Fidesz politikájával, ilyen eszköz például a tüntetés. A CEU-val kapcsolatos harcot szerinte abszurdabbnál abszurdabb ügyekkel igyekszik megnyerni a kormány, mert fél a szabad emberektől, akiket nem lehet megfélemlíteni, és akik hisznek az értékeikben.

©

A politikus szerint a kormányt csak úgy lehet leváltani, ha ezek a szabad emberek összefognak, és formálni akarják a jövőt. Hangsúlyozza, a CEU érték, de az utóbbi időben szimbólummá is vált: a szabadság szimbólumává.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt: nem csak a diákoknak és a civileknek kellene kiállni az egyetemekért, hanem a rektoroknak, dékánoknak és egyetemi tanároknak is, akik azonban eddig nem hallatták a hangjukat. A politikus szerint miközben a kormány tudományágakat tilt be, és egyetemeket üldöz el az országból, mondván, ezek liberális dolgok, az oktatók nincsenek sehol, holott ha összefognának, mindezt megakadályozhatnák.

©

Azt tanultuk meg, hogy Orbán Viktor az erő nyelvén beszél, Orbán Viktor ezért az erő nyelvén ért

– hangsúlyozta Fekete-Győr. Emlékeztetett, a budapesti olimpiarendezés esetében is visszakozott a kormány, miután sokan tiltakoztak ellene, ez a politikus szerint a CEU esetében is működhet, ezért arra kérte a felsőoktatás dolgozóit, hogy fogjanak össze, mert ahogy a mondás is tartja,

bűnösök közt cinkos, aki néma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Navracsics: Szeretném, ha Budapesten maradna a CEU

Orbán Viktor korábbi miniszterét egy más témában tartott konferencián kérdezte az RTL Klub Híradója. Navracsics azt mondta: nem akarja, hogy Magyarország az egyetem körüli vita miatt legyen híres.

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Mutatjuk az új magyar Mercedes buszt, bemutatjuk a gyártóját is

Mutatjuk az új magyar Mercedes buszt, bemutatjuk a gyártóját is

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Na, ez az ijesztő: a Google főnöke nem volt hajlandó megmondani, lekövetik-e felhasználók telefonjait vagy sem

Na, ez az ijesztő: a Google főnöke nem volt hajlandó megmondani, lekövetik-e felhasználók telefonjait vagy sem

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot