szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyetem téren gyűlt össze a tömeg, beszédet mondott Fekete-Győr András és Szél Bernadett.

Pénteken ismét sokan gyűltek össze Budapest utcáin, hogy a CEU-ért tüntessenek. A demonstrációt a Momentum hirdette meg, Fekete-Győr András, a párt elnöke akkor azt mondta: ha a kormány továbbra sem hajlandó aláírni az egyetem magyarországi működését garantáló államközi megállapodást, november 16-án, „félidőben” ismét utcára vonulnak. Hozzátette, szerinte van esély meghátrálásra bírni a kormányt, és elérni, hogy "Orbán aláírja a békeszerződést", de azért harcolni kell.

A CEU vezetése december 1-ig adott időt a magyar kormánynak, hogy aláírja azt a megállapodást az egyetem székhelyállamával, New York állammal, amely már csaknem egy éve készen van, és amely kimondja: a CEU minden feltételt teljesített, amit a magyar felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása előír. Ha a megállapodást nem írják alá, a CEU kénytelen lesz Bécsben folytatni amerikai akkreditációjú képzéseit.

Mivel a kormány nem lépett, péntek este ismét sokan utcára vonultak. Október 26-án, a párt legutóbbi tüntetésén nagyjából 500-1000 ember jelent meg, a szervezők úgy vélték, egy nap alatt ez is eredmény, de azért ők is látják a különbséget a mostani, illetve a másfél évvel ezelőtti – több tízezres – tüntetések között.

A tömeg pénteken az Egyetem téren gyűlt össze, amely este 7 órára szinte teljesen megtelt. Mécs János, a CEU joghallgatója arról beszélt: az egyetem itthon nyújt világszínvonalú képzést, amitől a kormány – ha nem írja alá a szerződést – magyar fiatalokat foszt meg. Hozzátette, egy rossz alkotmányt ki lehet javítani, de egy tönkretett társadalmat már nem ilyen könnyű "megjavítani".

©

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja azt hangsúlyozta: aki a CEU-t tönkreteszi, az ezzel Budapestnek is árt. Szerinte a város lassan a NER-lovagok játszóterévé válik.

©

Ezután Szél Bernadett független politikus mondott beszédet. Hangsúlyozta: a CEU egy szabad egyetem, és éppen ez a szabadság az, ami megrémíti a kormányt – azt a kormányt, amely politikusbűnözőket rejteget, ezzel azt sugallva, hogy tagjai a törvényen felül állnak. Szél szerint ugyanakkor azoknak is vannak eszközeik, akik nem értenek egyet a Fidesz politikájával, ilyen eszköz például a tüntetés. A CEU-val kapcsolatos harcot szerinte abszurdabbnál abszurdabb ügyekkel igyekszik megnyerni a kormány, mert fél a szabad emberektől, akiket nem lehet megfélemlíteni, és akik hisznek az értékeikben.

©

A politikus szerint a kormányt csak úgy lehet leváltani, ha ezek a szabad emberek összefognak, és formálni akarják a jövőt. Hangsúlyozza, a CEU érték, de az utóbbi időben szimbólummá is vált: a szabadság szimbólumává.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt: nem csak a diákoknak és a civileknek kellene kiállni az egyetemekért, hanem a rektoroknak, dékánoknak és egyetemi tanároknak is, akik azonban eddig nem hallatták a hangjukat. A politikus szerint miközben a kormány tudományágakat tilt be, és egyetemeket üldöz el az országból, mondván, ezek liberális dolgok, az oktatók nincsenek sehol, holott ha összefognának, mindezt megakadályozhatnák.

©

Azt tanultuk meg, hogy Orbán Viktor az erő nyelvén beszél, Orbán Viktor ezért az erő nyelvén ért

– hangsúlyozta Fekete-Győr. Emlékeztetett, a budapesti olimpiarendezés esetében is visszakozott a kormány, miután sokan tiltakoztak ellene, ez a politikus szerint a CEU esetében is működhet, ezért arra kérte a felsőoktatás dolgozóit, hogy fogjanak össze, mert ahogy a mondás is tartja,

bűnösök közt cinkos, aki néma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Navracsics: Szeretném, ha Budapesten maradna a CEU

Orbán Viktor korábbi miniszterét egy más témában tartott konferencián kérdezte az RTL Klub Híradója. Navracsics azt mondta: nem akarja, hogy Magyarország az egyetem körüli vita miatt legyen híres.

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok