Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Az ügyészséghez fordult a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ), miután szeptemberben az elnökség arról értesült, hogy a saját szövetségük több mint 300 millió forinttal túllépte az ifjúsági világbajnokság szervezési keretét. A MÖSZ-elnök Erdei Zsolt aláírási jogát ugyan nem vették el, ám kapott a nyakába egy háromtagú testületet, amely nélkül érdemben szinte semmiről sem dönthet. Erdei egyelőre nem mond le.

Az augusztusi ifjúsági bokszvilágbajnokság 348 millió forintos költségkeret-túllépése csak a hivatalos összeg, az ökölvívó szövetség egyik elnökségi tagja szerint a hiány több is lehet, elérheti az egymilliárdot is. A torna költsége azért ugrott meg, mert előnytelen, rossz szerződéseket kötöttek az elnökség tudta nélkül - ez most a helyzet az Erdei Zsolt elnökölte ökölvívó-szövetségben.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) hétfői sajtótájékoztatóján a totális káosz, illetve a foglyul ejtett szövetség képe bontakozott ki. Pedig a rendezvényt azért hívták össze, hogy tisztázzák a kialakult helyzetet. A MÖSZ ugyanis gyakorlatilag csődben van, aminek egyik legfőbb oka a Duna Arénában megszervezett ifi-ökölvívó-vb, a maga 840 milliós költségvetésével és 348 milliós hiányával. Ezért a MÖSZ az ügyészséghez fordul, mint felügyeleti szervehez, hogy indítson vizsgálatot. A korábban megjelentekkel szemben azonban

nem vonták meg Erdei Zsolt elnök aláírási jogát,

hanem egy tanácsadó bizottságot rendelt mellé az elnökség, amelynek rá kell bólintania, mit írhat alá és mit nem. Ennek ellenére, úgy tudjuk, történtek aláírások ezután is. De voltak egyéb furcsaságok is. Az elnökség például arra is kérte Erdeit, ne nyilatkozzon a sajtónak, ám az egyik vezető szerint Erdei egymás után adta az önellentmondó interjúkat.

Erdei Zsolt
©

Ha hibáztam, vállalom a felelősséget

- mondta a hvg.hu-nak Erdei Zsolt elnök, aki amúgy nem vett részt a sajtótájékoztatón. Kiderült, ő azért írta alá az elé tett szerződéseket, mert azokat előzőleg átnézték a szövetség ügyvédei, a főtitkára, így az elnök azt gondolta, ezekkel nem lehet gond. De hogy volt-e gond, azt majd az ügyészség eldönti. Sőt, a jelek szerint a tényeket is az ügyészségnek kell megállapítania, mert ezekkel sincs még tisztában a bokszszövetség vezetése: "Én is szeretném megtudni, hol ment el ez a történet."

A szakszövetségben többen is azt állítják, hogy Erdei felelőssége nem megkerülhető. Az elnökség, amelyet Kassai László és Orodán Sándor képviselt a sajtótájékoztatón, úgy látja, Erdeit behálózták, négy ember a szövetségen belül rávette, kössön előnytelen szerződéseket. Ennek eredményképp

júliusra már elfogyott a szövetség összes pénze.

Ezután levélben kértek pótlólagos forrásokat az Emmitől, miközben a szövetség mégis 300 milliós kötelezettséget vállalt még ezután is. Az augusztus 21-én kezdődő vb már ilyen helyzetben érte a MÖSZ-t, és maradt 210 millió forint tartozás a beszállítók felé. Az elnökség viszont csak szeptemberben értesült a csődhelyzetről.

Orodán Sándor és Kassai László
©

Nagy kérdés, az Emmi miért nem lépett, amikor egyértelművé vált, hogy a szövetség előnytelen szerződéseket köt, csődbe ment - hiszen a minisztérium a felügyeli a sportszövetségeket. Az úszóvébét lebonyolító Bp2017 Kft. megmentőként jelentkezett márciusban, amikor látták, hogy az ifivébé rendezése sehogy nem halad. A cég megrendezte volna az eredeti költségvetésért az eseményt, de végül csak a helyszínt biztosították, a szerződéseket az elnök körüli emberek szervezték.

Az Emmi most, utólag kér be iratokat, pedig már júniusban lehetett tudni, hogy nincs pénz, mondja Erdei.

Az elnökség abban a hitben élt, hogy a Bp2017-tel megállapodott Erdei, de ez nem így volt, márciustól az elnök körüli emberek intéztek mindent. Azt sem tudták, miért mondták vissza márciusban Győr ajánlatát: a város ingyen megszervezte volna a vb-t, de a MÖSZ nem élt a lehetőséggel. Erdei panaszkodott értesüléseink szerint a győri városvezetésre. Mást mond erre Erdei, szerinte Győr egyáltalán nem ajánlotta fel ingyen, hogy megszervezi az ifi-vb-t, megindultak a konzultációk, de a város vezetése "nem reagált az e-mailekre". Ezért ő ezt az elnökség elé tárta az ügyet, és itt jött be a képbe Balogh Sándor és a Duna Aréna.

Borkai Zsolt győri polgármester azonban a hvg.hu-nak azt mondta: nem ingyen, hanem sok kedvezménnyel adta volna város a szolgáltatásokat. De ő meg arra hivatkozik, hogy az ajánlatot a szövetség utasította el, mondván: nagyobb csarnokra lesz szükségük. Erdei viszont azt mondja, azért szakadatk meg a tárgyalások, mert Borkai nem válaszolt a leveleikre.

Csőtönyi Sándor tiszteletbeli szövetségi elnök a sajtótákékoztatón példaként emítette, hogy egy a szövetségben dolgozó munkatárs a saját cégének adott megbízásokat a vb-re. Ezekből a megállapodásokból az derült ki, hogy sokakat zsoldosként dolgoztattak, mondta. Csőtönyi tud olyan szerződésekről, amelyek még most is élnek, de olyanról is, amelyeket 2021-ig hosszabbítottak meg.

Csötönyi Sándor és Balogh Sándor
©

Hogy szálltak el a költségek? Erdei szerint ez "senki sem tudja". Az biztos, hogy több szállást foglaltak le, és kevesebben jöttek el, ez okozhatott gazdasági problémákat. A 350 milliós hiány nem eltűnt, "ez soha nem is volt" pénz, hanem kötelezettségvállalás, magyarázza Erdei - igaz, ezeket is ki kell majd fizetni. "Valóban történtek hibák", mondja, nem folyt be a várt bevétel az ifi-vb-n.

Felmerül az elnökség szerepe: miért nem jelezték, ha úgy látták, gond van? Miért nem követeltek rendkívüli közgyűlést? A hvg.hu kérdésére Kassai azt mondta, kéthavonta kellett minimum elnökségi ülést összehívni, de ezek határozatképtelenek voltak, miután

több elnökségi tag lemondott.

Az elnökség társadalmi munkában látja el a feladatát. Kérték az elnököt, hívja össze a közgyűlést a vb előtt, de ezt nem tette meg.

A főtitkár is lemondott, de azt nem fogadták el. A botrány kipattanása óta a szövetség korlátozza a versenyzők kiutazását versenyekre, és most egy olyan költségvetés létrehozására törekszik a Kassai vezetésével összeállt bizottság, amely biztosítja az olimpikonok felkészülését.

Az ügyészség tehát most nyomozni fog a felelősségi körök és gyanús szerződések ügyében. Az Emmi-t már október elején kerestük ezzel az üggyel kapcsoltaban, a minisztériumtól azonban válasz még nem érkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről

A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről

Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden