szerző:
hvg.hu

A Kossuth téren indult csütörtökön az újabb, a túlóratörvény elleni demonstráció. A tüntetők előbb a Margit hidat és a Lánchidat zárták le, aztán a Kossuth téren dobálni kezdték a rendőröket, ott késő este is összefeszülnek a felek. Később a Szalay utcában és a Nyugati téren is összetűzések voltak. Végül éjszaka a Király utcánál állították meg őket a rendőrök, akik ismét könnygázt vetettek be. Többek között a Momentum alelnökét is előállították.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában
  • Meglepetésekkel teli volt a csütörtöki tüntetés első pár órája: a vonulók sem tudták, merre mennek. A diákokból álló Szabad Egyetem Kossuth téri tüntetéséhez csatlakozott a szintén demonstrációt hirdető Momentum, majd a néhány száz fős tömeg elindult a Belvárosban. Előbb a Margit hidat blokkolták - ahol a Jobbik megpróbálta meghekkelni a tüntetést: egy csoport a híd közepén várta a tömeget, és hirtelen az élére álltak. Ezt a diákok nem hagyták, maguk mögé parancsolták a párttagokat.
  • A Margit hídról a Lánchídra vonultak Budán, megbénítva ezzel a rakpart forgalmát, majd onnan nagy kört leírva vissszatértek a Kossuth térre. Előtte gyakorlatiag egy fénykép erejéig negyed 9 körül megálltak a Markó utcánál a Legfőbb Ügyészségnél, ahol Polt Pétert szidalmazták. A rendőrök kicsivel jártak csak előttük, velük sem közölték az útvonalat. A tömeg skandálva, sípolva vonult. A néhány száz fős tömeg 1-2 ezresre duzzadt.
  • Mire visszaértek a Kossuth térre, a rendőrök már felsorakoztak a parlamenti lépcsőn. Itt a tüntetés hamar eldurvult. A tüntetők füstbombákat dobtak a rendőrsorfalba, majd elkezdték üvegekkel, wc papírral, tojással dobálni a rendőröket. Fekete-Győr András Momentum elnök is dobott füstbombát, ugyanilyen akció előkészületéért a rendőrök elvitték a Momentum alelnökét, Donáth Annát. A tömeg folyamatosan skandált, a rendőröket szídta.
  • A tüntetők aggresszivitását megunva, a rendőrök többször vetettek be könnygázt, egy idő után sokkal erőteljesebben, mint szerda este. A könnygáz hatása bő 15 perc alatt múlt el. A tüntetők - akik a Parlament egy-két ablakát is bedobták - többször dulakodtak a rendőrökkel - az első sorban egy ideig ott volt Nyakó István MSZP-s politikus is.
  • A rendőrség közlése szerint két rendőr megsérült. A könnygáz bevetése előtt ismét nem volt hallható figyelmeztetés, a rendőrök csak későn, 11 körül kezdték figyelmeztetni a tüntetőket, hogy ne dobálják őket, mert azzal jogsértést követnek el.
  • Éjfél után több száz fő elhagyta a teret az Alkotmány utca irányába, majd az Emmi épületénél összecsaptak a rendőrökkel. A felvételek szerint volt olyan tüntető, akit a rendőrök egy ott parkoló kocsinak löktek. A tüntetők betörték egy rendőrautó ablakát.
  • A néhány száz fő az Emmitől vonult tovább a körúton, a Király utcánál sikerült megállítani őket. Útközben skandáltak, kukákat borogattak, sőt, egymásnak is estek: az egyik tüntető nekifutásból ellökött egy másik demonstrálót, aki az Oktogonnál a villamosmegálló plexijét akarta betörni, mire más tüntetők nekiestek. Itt a rendőrök avatkoztak közbe.
  • Többeket előállítottak a rendőrök megtámadása miatt, másokat szabálysértés miatt vonnak felelősségre, a vétkük, hogy közúton sétáltak.
  • A tüntetéshullám ezzel nem ért véget: Snedier Tamás Jobbik-elnök a hvg.hu-n bejelentette, mozgósítják a vidéki hálózatukat, péntekre több ezer embert szállítanának a Kossuth térre. A túlóratörvény visszavonását akarják elérni. Közben Tordai Bence párbeszédes politikus vasárnapi tüntetés előkészületeiről beszélt a hvg.hu-nak.

Nézze meg a tüntetést folyamatosan követő videóinkat, illetve olvassa el az este-éjszaka krónikáját:

1 2 3 4 5 6 7
19
Sorrend megfordítása

Szabálysértés miatt vonják felelősségre a tüntetőket

Mint egyikük kollégánknak elmondta, a vétkük: közúton sétálás.

Nagy nehezen bemehetett az ügyvédje a Momentum alelnökéhez

A Momentum Facebook-oldala szerint "kis híján megrohamozták a kőbányai rendőrőrsöt, amiért nem engedtek be Donáth Anna alelnökhöz ügyvédet, "ezért most készenlétisekkel védik az épületet". Az előállított alelnökhöz végül beengedték az ügyvédet.

A tudósítókat is odébb terelik a Király utcától

©
A körúton közben megy a forgalom, de a járdán a küldöldieket sem engedik át.

Közben a Király utcánál Orbánt idézik

A kormányfő ugyanis egyszer azt találta mondani, hogy a népnek joga van elkergetni a kormányát. Ezt skandálják páran a Király utcánál. Közben a rendőrök a körbe vett tüntetőket igazoltatják.

A rendőrök átveszik az irányítás - fotók

©
©
©

Jöhet a bírság az igazoltatott tüntetőknek

A rendőrök felírják mindazok adatait, akiket igazoltatnak az utcán. Hogy ennek mi lesz a következménye, nem tudjuk. Korábban, amikor diákok tüntettek, mindenki, akinek felírták az adatait, büntetést kapott. Sőt, akkor a hvg.hu munkatársát is megbüntették, majd a fellebbezésünk után elengedték a bírságot.

Nagyobb tömeg még mindig a Király utcánál van

Kollégánk szerint elég sok tüntetőt vettek körbe a rendőrök. A Király utcánál állítják meg a tömeget.

Olyan hírek terjednek, hogy a "kemény magot" őrizetbe vették

A Blaha Lujza térnél már nyugalom van. A korábban a rendőrök elől elmenekülő tüntetőket állítólag elvitték a rendőrök.

A Király utcánál rendőrök és tüntetők állnak vegyesen

Nagyobb konfliktus nem látszik, mintha inkább csak az lenne a cél, hogy a tiltakozók ne tudjanak ismét összegyűlni.

A rendőrök nem engedik tovább a tüntetőket, egy csapat meglépett

A körúton útjukat állták. Rohamrendőrök érkeznek erősítésként. Az Oktogonon túl egy kicsivel állták útjukat. Kisebb csoportokra bontják a tüntetőket. A Király utca környékén vannak most.

©

Az egyik parancsnok arra panaszkodik, hogy nem érik utol a futó tüntetőket autók nélkül. Egy csoport tüntető előre futott, újra megbénult a körút.

1 2 3 4 5 6 7
19

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokkal jobban fájhat a koronavírus Kínának, mint eddig gondolták

Sokkal jobban fájhat a koronavírus Kínának, mint eddig gondolták

Orbán Viktorra is kitér a müncheni biztonságpolitikai jelentés

Orbán Viktorra is kitér a müncheni biztonságpolitikai jelentés

Revitalizáció indul a Budai Várban 5,8 milliárd forintért

Revitalizáció indul a Budai Várban 5,8 milliárd forintért

Félt a bűnözőktől: befejezte maratoni vallomását Gyárfás Tamás

Félt a bűnözőktől: befejezte maratoni vallomását Gyárfás Tamás

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elnézést kért a Ryanair a Ferihegyen veszteglő utasoktól

Elnézést kért a Ryanair a Ferihegyen veszteglő utasoktól