szerző:
Tetszett a cikk?

Ha át is jutnának a biztonsági őrök sorfalán, az ellenzéki képviselők akkor sem tudnák beolvasni a követeléseiket, de a newsroomban rekedt tévések sem fogják már sokáig bírni, hogy nem tudnak kimenni enni, sőt még pisilni sem – mondta egy köztévés forrásunk. Kiderült, hogy a teherportán keresztül még reggel is dolgozni indultak stábok, hiszen a tüntetők a főbejáratnál vannak.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Nagyjából két tucat kolléga rekedt az MTVA székházának newsroomában, vagyis a hírközpontban, az ajtót belülről bezárták, így jelenleg pisilni sem tudnak kimenni, és már kezdenek aggódni – mindezt a köztévé egyik névtelenséget kérő munkatársától tudjuk, ugyanis telefonon tartják a kapcsolatot.

Friss információi szerint vasárnap a legtöbben éppen hazamentek, mire odaértek a tüntetők. Majd ma reggel akkor zárták le a newsroomot, amikor a székházba bejutott képviselők ezen a részen, a hírközpont és az adásközpont közti folyosón voltak. Ezért nem tudnak kijönni mosdóba, enni vagy ha lejárt a műszakjuk, hazamenni – mondta. Ezért egy idő után muszáj lesz cselekedni, hiszen vég nélkül így a bentiek sem bírják – tette hozzá.

"Folyamatosan telefonál" – hol születnek a döntések?

Vasárnap este a csak Pitbull néven emlegetett Németh Zsolt, az M1 csatornaigazgatója volt benn a vezetők közül forrásunk szerint, aki "folyamatosan telefonált". Hogy kivel, azt nyilván nem tudhatja, de a belső viszonyokat ismerve szerinte még a Szél Bernadették által egyeztetésre hívott Papp Dániel megbízott vezérigazgató sem döntene ilyen nagyságrendű kérdésben, biztosan még magasabbról kapják az instrukciókat.

Ha átjutnának a biztonsági őrökön, akkor sem tudják beolvasni

A köztévé technikáját ismerve azt mondta: a folyamatosan a stúdió, az adásvezérlő és a newsroom körül tartózkodó, onnan tovább nem engedett ellenzéki képviselők akkor sem tudnák beolvasni az 5 pontos követelésüket, ha bejutnának ezek bármelyikébe. "Nagyon komoly, többszörös informatikai háttér van, egyszerűen átkapcsolnának a másik szinten lévő vezérlőbe" – magyarázta.

Vagyis az ellenzéki képviselők akciója csak demonstratív jellegű lehet, de ha nem veszik rá a tévé vezetését (illetve a felettük állókat) az együttműködésre, teljesen esélytelen, hogy bármit elérjenek, még akkor is, ha az útjukat álló biztonsági személyzet átengedné őket.

Reggel elindították a stábokat

"Fekete csíkot biztos nem fognak adni, a Pitbull nem olyan" – jegyezte meg Németh Zsoltra utalva, mikor arról kérdeztük, akadozhat-e a lezárt newsroom miatt a köztévé műsora. Szerinte hétfő reggel a stábok is gond nélkül ki tudtak jönni, és elindultak dolgozni a Bojtár utca felőli teherportán, így még friss anyaguk is lesz. A déli hírműsorban valóban így is lett, élőben kapcsolták a más helyszínen lévő munkatársakat.

De külföldi hírügynökségek anyagait is simán le tudják adni, és van egy csomó betárazott "konzerv anyag" is készen.

"Ez egy gyár"

"Mi szívtuk meg" – válaszolta keresetlenül arra, hogy a köztévé, annak is a benn lévő munkatársai ellen irányul a népharag. "Ez egy gyár, ezek emberek, akik a munkájukat végzik, letolják a műszakot és a többi idejükben próbálnak nem foglalkozni ezzel" – mondta.

Folyamatosan tudósítunk az eseményekről - itt követheti!

A teherportán közben szétküldték a stábokat
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

A főpolgármesteri hivatal nem érti, honnan vette Gulyás, hogy több a hajléktalan Budapesten

A főpolgármesteri hivatal nem érti, honnan vette Gulyás, hogy több a hajléktalan Budapesten

Ez a top 10, így áll most az okostelefon-gyártók népszerűségi sorrendje

Ez a top 10, így áll most az okostelefon-gyártók népszerűségi sorrendje