szerző:
Gergely Zsófia

Ha át is jutnának a biztonsági őrök sorfalán, az ellenzéki képviselők akkor sem tudnák beolvasni a követeléseiket, de a newsroomban rekedt tévések sem fogják már sokáig bírni, hogy nem tudnak kimenni enni, sőt még pisilni sem – mondta egy köztévés forrásunk. Kiderült, hogy a teherportán keresztül még reggel is dolgozni indultak stábok, hiszen a tüntetők a főbejáratnál vannak.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Nagyjából két tucat kolléga rekedt az MTVA székházának newsroomában, vagyis a hírközpontban, az ajtót belülről bezárták, így jelenleg pisilni sem tudnak kimenni, és már kezdenek aggódni – mindezt a köztévé egyik névtelenséget kérő munkatársától tudjuk, ugyanis telefonon tartják a kapcsolatot.

Friss információi szerint vasárnap a legtöbben éppen hazamentek, mire odaértek a tüntetők. Majd ma reggel akkor zárták le a newsroomot, amikor a székházba bejutott képviselők ezen a részen, a hírközpont és az adásközpont közti folyosón voltak. Ezért nem tudnak kijönni mosdóba, enni vagy ha lejárt a műszakjuk, hazamenni – mondta. Ezért egy idő után muszáj lesz cselekedni, hiszen vég nélkül így a bentiek sem bírják – tette hozzá.

"Folyamatosan telefonál" – hol születnek a döntések?

Vasárnap este a csak Pitbull néven emlegetett Németh Zsolt, az M1 csatornaigazgatója volt benn a vezetők közül forrásunk szerint, aki "folyamatosan telefonált". Hogy kivel, azt nyilván nem tudhatja, de a belső viszonyokat ismerve szerinte még a Szél Bernadették által egyeztetésre hívott Papp Dániel megbízott vezérigazgató sem döntene ilyen nagyságrendű kérdésben, biztosan még magasabbról kapják az instrukciókat.

Ha átjutnának a biztonsági őrökön, akkor sem tudják beolvasni

A köztévé technikáját ismerve azt mondta: a folyamatosan a stúdió, az adásvezérlő és a newsroom körül tartózkodó, onnan tovább nem engedett ellenzéki képviselők akkor sem tudnák beolvasni az 5 pontos követelésüket, ha bejutnának ezek bármelyikébe. "Nagyon komoly, többszörös informatikai háttér van, egyszerűen átkapcsolnának a másik szinten lévő vezérlőbe" – magyarázta.

Vagyis az ellenzéki képviselők akciója csak demonstratív jellegű lehet, de ha nem veszik rá a tévé vezetését (illetve a felettük állókat) az együttműködésre, teljesen esélytelen, hogy bármit elérjenek, még akkor is, ha az útjukat álló biztonsági személyzet átengedné őket.

Reggel elindították a stábokat

"Fekete csíkot biztos nem fognak adni, a Pitbull nem olyan" – jegyezte meg Németh Zsoltra utalva, mikor arról kérdeztük, akadozhat-e a lezárt newsroom miatt a köztévé műsora. Szerinte hétfő reggel a stábok is gond nélkül ki tudtak jönni, és elindultak dolgozni a Bojtár utca felőli teherportán, így még friss anyaguk is lesz. A déli hírműsorban valóban így is lett, élőben kapcsolták a más helyszínen lévő munkatársakat.

De külföldi hírügynökségek anyagait is simán le tudják adni, és van egy csomó betárazott "konzerv anyag" is készen.

"Ez egy gyár"

"Mi szívtuk meg" – válaszolta keresetlenül arra, hogy a köztévé, annak is a benn lévő munkatársai ellen irányul a népharag. "Ez egy gyár, ezek emberek, akik a munkájukat végzik, letolják a műszakot és a többi idejükben próbálnak nem foglalkozni ezzel" – mondta.

Folyamatosan tudósítunk az eseményekről - itt követheti!

A teherportán közben szétküldték a stábokat
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját