Polt Péternek nem elég színvonalas az Európai Ügyészség

Polt Péternek nem elég színvonalas az Európai Ügyészség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiborcz után pedig hülyére nyomozták magukat, de hát semmi jele a bűnnek.

Nem látja biztosítottnak az Európai Ügyészség magas szakmai színvonalát, ezért nem támogatja a csatlakozást - mondta Polt Péter legfőbb ügyész a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Polt ezenkívül kifogásolja, hogy az EÜ "sértené a nemzeti szuverenitást", és "nehezen ellenőrizhető" lenne.

Polt a kormánylapnak azt is elmondta, a fideszes Simonka György ügyében az ügyészség nem látta szükségesnek a letartóztatást, és ebben nem döntő tényező a bűncselekmény súlya, tehát attól, hogy milliárdokat sikkaszt valaki, még maradhat otthon, míg biciklilopásért előzetesbe kerülhet.

A legfőbb ügyész fenntartja, hogy az Orbán Viktor veje, Tiborcz István nevéhez fűződő, az Európai Unió Csalásellenes Hivatala által feltárt Elios-ügy igazából nem bűncselekmény, és ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda "nagyon komoly nyomozás" során derítette ki.

(Ezzel szemben a valóság az, hogy a nyomozás során az érintett településektől még a közvilágítási projektek iratanyagát sem kérték ki, és nem vizsgálták az OLAF-jelentésben részletezett maffiaszerű működést sem, amivel a miniszterelnök családja a közbeszerzéseket elintézte magának.)

Az OLAF jelentései viszont a feljelentés részét képezik, és ezeket nem hozhatják nyilvánosságra - mondja Polt. Az OLAF-papírokat Palkovics László minisztériuma is féltve őrizgeti, legutóbb azt mondták róluk, nem közérdekűek.

A legfőbb ügyész ismét megmagyarázza, miért nem megy el az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának ülésére beszámolni a munkájáról. Mint mondja, a bizottság egyik tagja összekötötte az ő meghallgatását az EP-választási kampánnyal, márpedig neki a politizálás látszatát is kerülnie kell.

Polt beszélt az Alstom-ügyről is, arra reagálva, hogy a brit korrupcióellenes hivatal lezárta a maga eljárását. Polt szerint szinte biztos, hogy Magyarországon lesz vádemelés, de ehhez még a nagyon komoly nyomozás során néhány bizonyítékot kell beszerezniük, esetenként külföldről is.

Hozzászólások