szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mostani tervek szerint nem Timmermans lesz az új szereplő, mint ahogy azt korábban Orbán ígérte.

Egyeztetünk a Néppárti vezetőkkel

- erősítette meg Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor bocsánatot kér-e az Európai Néppártól. A jövő héttől lekerülnek a Juncker-plakátok, és a családvédelmi akcióterv plakátjai kerülnek ki az utcákra. Ezzel Manfred Weber második feltételét teljesíteni fogja a kormány. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem kerül ki a plakátokra Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje, ahogyan azt korábban Orbán Viktor miniszterelnök ígérte. Gulyás azt nem tudja megmondani, hogy Timmermans valaha felkerül-e a plakátokra, mert "hosszú még a kampány".

A kampány kiverte a biztosítékot

A kormány legújabb plakátkampányára szokatlanul gyorsan reagált az Európai Bizottság - melynek elnöke a Soros előtt vigyorgó Jean-Claude Juncker -, és egyre erősebben kritizálták azt a Fidesz európai pártcsaládjából, az Európai Néppártból is.

A plakátokon és szórólapokon a kormány azt hirdeti,

  • Brüsszel be akarja vezetni a kötelező kvótát,
  • gyengíteni akarják az országok határvédelmi jogát,
  • migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást.

Az Európai Bizottság szóvivője erre azt mondta,

sokkoló, hogy egy ilyen nevetséges konspirációs elmélet ilyen mértékben elérte a politika fősodrát,

majd többféle tájékoztató anyagot készítettek ők is, cáfolva a kormány állításait. Juncker is megszólalt: azt mondta, Orbánék hazudnak, a Fidesznek pedig nincs helye a Néppártban. Több politikus, köztük Angela Merkel is kiállt Juncker mellett.

Az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul a Die Weltnek pár napja azt mondta,

Orbán átlépte a vörös vonalat,

a Juncker elleni plakátkampányt teljes határozottsággal elítélik. A Néppárt egy nagy család, különbségek lehenek, de van egy határ.

Arra a kérdésre, hogy Orbán még mindig a Néppárthoz tartozik-e, Daul azt válaszolta:

Orbán Viktor az Orbán Viktor. Az Európai Néppárt valamennyi tagjának tiszteletben kell tartania és osztania kell az értékeket, amelyek egyesítenek minket.

Arra, hogy több tagpárt a Fidesz kizárását kezdeményezte, Daul azt mondta: "Nem félek ettől a vitától. Megkaptam a szükséges számú levelet, hogy a Fidesz néppárti tagságának kérdését a következő ülésünk napirendjére felvegyem."

Március végéig kaptak haladékot

A Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber is megszólalt, igaz, kicsit később, mint Daul elnök. A Bild című lapnak Weber azt mondta, a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni:

  • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát".
  • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
  • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

A plakátok lecserélésével az első feltétel teljesül, Orbán viszont nem kér bocsánatot, helyette Hidvégi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója szólalt meg, aki azt mondta,

A Fidesz számára az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása fontosabb a pártfegyelemnél, ebben nem engedünk.

A CEU maradásáról szóló feltétel pedig Gulyás Gergely szerint teljesült. Kérdés persze, honnan nézik, az amerikai képzést Bécsben indítja a CEU, ez ügyben nincs változás, a Közép-európai Egyetem marad Budapesten.

Hasznos idióták

Orbán a Welt am Sonntagnak hétvégén a kritikusairól azt mondta,

a politikában Lenin után az ilyeneket hasznos idiótának szokták nevezni. Bár hisznek abban, hogy szellemi harcot folytatnak, ezzel valójában az ellenfeleik érdekeit szolgálják.

A csütörtöki Magyar Nemzet vezércikkben követelte, hogy a Fidesz lépjen ki a Néppártból és hozzon létre egy bevándorlásellenes szövetséget, mire Orbán Viktor az MTI-n keresztül visszaüzent:

Az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság.

Gulyás Gergely a kormányinfón megerősítette: a Fidesz a Néppárt tagja akar maradni. A Politico úgy tudja, Le Pen frakciójával tárgyalt a Fidesz, hátha hozzájuk át tudnának ülni. Gulyás ezt cáfolta. Gyorselemzésünk szerint ha Orbán kilép a Néppártból, rögtön elbukta az általa kitűzött választási célt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő