szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nekiment a németeknek, az Európai Néppártnak és Manfred Webernek is a Német-Magyar Barátság díjjal kitüntetett kormánybiztos és Terror Háza-főigazgató.

Csodálatos posztban megy neki Manfred Webernek, Angela Merkelnek, Jean-Claude Junckernek, az Európai Néppártnak és tulajdonképpen egész Németországnak legújabb blogbejegyzésében Schmidt Mária. A Terror Háza, valamint a XX. és a XXI. Századi Intézet főigazgatója – nem mellesleg a Német–Magyar Barátság díj kitüntetettje – a Látószög blogban írta le véleményét, és igazán nem mondhatni, hogy finomkodott volna a jelzőkkel.

Schmidt Mária Manfred Weberrel és az Európai Néppárttal kezdi, ami szerinte mára a népet az elitre, a kereszténységet az ateizmusra, régi értékeit pedig liberálisokra cserélte le, hogy ezzel nagykoalíció-kompatibilissé tegye magát. Ezzel azonban szerinte csak német anyapártjait, a CDU-t és a CSU-t, valamint állandó szövetségesét az SPD-t másolja.

Úgy látja, ezek a pártok mára a szélsőségesen liberális elvek mindegyikét magukévá tették, úgy a gazdaságpolitikában, mint a társadalomszervezésben. Megkapja a magáét Angela Merkel kancellár is, aki Schmidt szerint „migránssimogatóbbá vált, mint a migránsok betelepítésére szakosodott civilek, radikálisabban és gyorsabban vezetett be atomstopot, mint azt bármelyik zöldpolitikus tette volna, és frakciójával nemcsak megszavaztatta, de egyenesen kezdeményezte is a homoszexuálisok házasságának engedélyezését, ami lássuk be, egy állítólagosan keresztény párt esetében elég unikálisnak tűnik”.

Túl azon, hogy a Terror Háza főigazgatója nem érti, mit keres még az Európai Néppártban egyáltalán a Fidesz, Manfred Weber feltételeiről sincs jobb véleménye. Röviden összefoglalva:

1. A bocsánatkérésről: „Elképzeltem magamban, amint Orbán feláll, és azt mondja: Bocsika – majd leül. Kár, hogy nem lehetek ott, gondoltam. Tiszta óvoda! Abból is a kiscsoport.”

2. A plakátok levételéről: Magyarországon a bíróságok szerint közszereplőknek tűrniük kell, „mi speciel öt éve tűrjük Junckert!” Schmidt szerint az Európai Bizottság elnöke súlyos alkoholista, dülöngélve járatja le az Uniót, akitől azt is eltűrték, hogy Orbán Viktort lediktátorozza és megpaskolja az arcát. „Eltűrtük, pedig legszívesebben odamentem volna, és lekevertem volna neki egy hatalmas taslit, hogy jelezzem, ezzel minket, magyarokat, sértett meg” – írta.

3. A CEU maradásáról: „Semmi nem indokolja, hogy egy német atyáskodjon az amerikaiak fölött és egy amerikai érdekeltségű egyetem ügyében, amerikai felhatalmazás nélkül, helyettük eljárjon”.

A főigazgató szerint erre maga Soros György kérte meg Manfred Webert, majd hozzáteszi: „Úgy látszik, van az a pénz, amiért Webernek korpásodik a haja!”.

A legjobb rész azonban csak ezután jön, az írás végén a Német–Magyar Barátság díj tulajdonosa Németországnak is nekimegy. A németeknek szerinte

  •  nincs védelmi képességük.
  • a kiszámíthatóságról és a megállapodások betartatásáról nem tudnak, vagy nem akarnak gondoskodni.
  • szoft politikájuk nincs.
  • önzésük és filléreskedésük rég felzabálta az Európai Unió minden magasztos eszméjét.
  • a geopolitikát nem értik, stratégiai gondolkodásuk megszűnt.
  • szívük helyén már jó ideje pénztárgép kattog, de újabban minden jel szerint az agyuk helyén is.

Címlapkép: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, valamint Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának elnöke a Német-Magyar Barátság Díjjal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT